Тепло у жовтні: синоптик розповів, якою буде погода у вихідні
Тепло у жовтні: синоптик розповів, якою буде погода у вихідні

Тепло у жовтні: синоптик розповів, якою буде погода у вихідні

Тепло у жовтні: синоптик розповів, якою буде погода у вихідні

В деяких регіонах очікуються дощі та тумани.

За прогнозами синоптиків, початок жовтня буде теплим, але пізніше українців очікують перші заморозки.

Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич розповів, якою буде погода в Україні 5 та 6 жовтня. За його словами, завдяки активному перенесенню повітряних мас з півдня, в нашій країні продовжиться період аномально теплої погоди, особливо на Лівобережжі та у південно-східній частині. Циклонічна діяльність переважатиме у західних областях України, а також місцями у північних та південних регіонах. Тут очікується дощова погода з туманами та більш низьким температурним фоном.

Якою буде погода у суботу, 5 жовтня

У західних областях вночі очікується невеликий дощ, місцями туман. Вдень пройдуть короткочасні дощі, місцями з грозами. Вітер вночі змінних напрямків, вдень північно-східний, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі становитиме +8…+13 °С, вдень +11…+16 °С.

У північних регіонах протягом доби очікуються невеликі, подекуди помірні дощі. Можливий туман. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +16...+21 °С.

У центральних областях мінлива хмарність, без істотних опадів, лише вдень на заході Черкащини пройдуть дощі. Вітер південно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +22...+27 °С.

У південних областях очікується тепла та сонячна погода, без опадів. Вітер південний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +14...+19 °С, вдень +23...+28 °С.

У східних регіонах мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +8…+13 °С, вдень +22…+27 °С.

Якою буде погода у неділю, 6 жовтня

У західних областях вночі пройдуть помірні, подекуди сильні дощі, можливі локальні грози. Вдень місцями очікується невеликий дощ. Місцями спостерігатимуться тумани. Вітер переважно північний / північно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +8…+13 °С, вдень +10…+15 °С.

У північних областях упродовж доби пройдуть короткочасні дощі, можливі грози. Лише у Сумській області без істотних опадів. Вітер південно-східний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +21...+26 °С.

У центральних областях хмарно із проясненнями, вночі без істотних опадів. Вдень у Черкаській та Кіровоградській областях пройдуть дощі, подекуди з грозами. Вітер південний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +11...+16 °С, вдень +22...+27 °С.

У південній частині країни та у Криму очікується мінлива хмарність, на Одещині та Миколаївщині вранці та вдень пройдуть дощі, часом з грозами. Вітер південний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +14...+19 °С, вдень +21...+26 °С, у Криму до +28 °С.

На сході України збережеться по-літньому тепла та сонячна погода, без опадів. Вітер південно-східний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі +9…+14 °С, вдень +24…+29 °С.

Щодо прогнозу температури повітря на жовтень, листопад і зиму 2024/2025, то всі світові прогностичні центри одностайні у своїх висновках: температура повітря протягом найближчих місяців як у Європі, так і в Україні залишатиметься аномально високою. Цьому сприятиме як посилення парникового ефекту, так і особливості загальної циркуляції атмосфери, які будуть характерними для цього періоду. Якою буде зима та залишок осені розповіла в своїй статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Джерело матеріала
loader
loader