Україна може стати членом НАТО навіть з окупованими територіями — Столтенберг
Україна може стати членом НАТО навіть з окупованими територіями — Столтенберг

Україна може стати членом НАТО навіть з окупованими територіями — Столтенберг

Ексголова НАТО впевнений, що окупація частини українських територій не стане на заваду вступу по Північноатлантичного Альянсу.

Україна цілком реально може стати членом НАТО, попри те, що деякі території залишаться окупованими російськими загарбниками.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, інформує Financial Times.

Він заявив, що у цьому випадку можна знайти способи які розвʼяжуть проблему застосування статті про колективну безпеку щодо України.

"Завжди дуже небезпечно порівнювати, тому що жодні паралелі не є на 100% правильними, але Сполучені Штати мають гарантії безпеки для Японії. Але вони не поширюються на Курильські острови, які Японія вважає японською територією, контрольованою Росією", - навів він приклад.

Крім того, Столтенберг згадав, що колись у НАТО перервала лише Західна Німеччина, але вона зажди розглядала Східну Німеччину як частину великої Німеччини.

"У них не було посольства у Східному Берліні. Але НАТО, звичайно, захищало лише Західну Німеччину. Коли є воля, є способи знайти рішення. Але потрібна межа, яка визначає, де застосовується стаття 5, і Україна повинна контролювати всю територію до цього кордону", - додав колишній генсек.

Крім того, ми раніше інформували, що у ЗМІ знову заговорили про бажання деяких країн НАТО відправити своїх військових до України.

  • Чи збиватиме НАТО російські ракети: у Пентагоні пояснили різницю між Україною та Ізраїлем
  • Знаковий візит: Зеленський розкрив подробиці своєї розмови з новим генсеком НАТО
  • Країни НАТО могли б захищати небо над Україною: Зеленський зробив гучну заяву після зустрічі з генсеком Альянсу
Джерело матеріала
loader