Міжнародне журі "Молодості"-53
Міжнародне журі "Молодості"-53

Міжнародне журі "Молодості"-53


 «Молодість» оголосила членів журі міжнародного конкурсу. Головою журі стане відомий іранський незалежний кінорежисер, сценарист і продюсер Мохаммад Расулоф.

У травні цього року режисер отримав на Каннському кінофестивалі за свій фільм «Насіння священного інжиру» спеціальний приз журі, нагороду від екуменічного журі та приз FIPRESCI. Напередодні світової прем’єри свого фільму Мохаммаду Расулофу довелося втекти з рідного Ірану, де його засудили до восьми років позбавлення волі, побиття батогами та штрафу з конфіскацією майна. Адже прокуратура звинуватила режисера в тому, що він зняв свій фільм без отримання ліцензії від відповідних органів, а акторки начебто не носили хіджаб належним чином.

Режисера з численними нагородами (Золотий ведмідь Берлінале у 2020 році за «Зла не існує», головний приз секції «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю за фільм «Непідкупний» у 2017 році тощо) кілька разів кидали за ґрати у тоталітарному Ірані, однак останній вирок став найсуворішим, після якого режисер був змушений покинути країну.

Мохаммад Расулоф приїде до Києва особисто та очолить журі основного конкурсу «Молодості». Режисер підтримує Україну і багато років бореться із тоталітарним режимом у себе на батьківщині. Його фільми вже давно не показують в Ірані, тиск іранських спецслужб відчуває на собі й знімальна група режисера. Саме через черговий протиправний вирок тоталітарного суду режисер і змушений був тікати з Ірану.

Крім того, в секції «Фестиваль фестивалів» відбудеться показ його нової стрічки «Насіння священного інжиру». Дії стрічки відбуваються на тлі нещодавніх протестів іранського народу проти тоталітарної влади. Головним героєм є суддя, якого система змушує виносити протиправні смертні вироки учасникам спротиву. Але його дочки підтримують протести й самі відстоюють ідеї фемінізму. На тлі протистояння в країні і всередині родини у судді зникає його особиста зброя…

Також до складу журі Міжнародного конкурсу «Молодості» увійшли:

- Альберт Відершпіль, директор FILMFEST HAMBURG у 2003-2023 роках, кінознавець та кіноменеджер;
- Марія Кавтарадзе, литовська кінорежисерка, володарка призу за режисуру кінофестивалю Sundance за свій фільм «Повільно», учасниця КМКФ «Молодість» 2023 року.
- Анастасія Карпенко, українська акторка, виконавиця головної ролі в фільмі «Як там Катя?» Христини Тинькевич, який отримав минулого року головний приз в національному повнометражному конкурсу «Молодості», виконавиця головної ролі в серіалі «Перевізниця» тощо;
- Максим Асадчий, український кінопродюсер, має у своєму доробку понад 20 повнометражних та короткометражних фільмів («Довбуш», «Фостер і Макс», «Брати. Остання сповідь» тощо).

До складу міжнародного конкурсу «Молодості» традиційно обираються дебютні фільми з усього світу. Переможець отримує статуетку «Скіфський олень» та 5 тисяч доларів від головного спонсора фестивалю, оператора державних лотерей М.С.Л.

Джерело матеріала
loader