Фінансовий комітет ухвалив поправки до закону про збільшення податків
Фінансовий комітет ухвалив поправки до закону про збільшення податків

Фінансовий комітет ухвалив поправки до закону про збільшення податків

Фінансовий комітет ухвалив поправки до закону про збільшення податків

Деякі його норми вступлять в дію заднім числом.

Парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні доопрацьований законопроект про підвищення податків. При цьому деякі норми втуплять в силу заднім числом, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Так, за його словами, після обговорення законопроєк №11416д підтримали 19 членів комітету, утрималися – троє, проти – один.

Так, у запропонованій до другого читання версії закону передбачено:

  • збільшення військового збору з 1,5% до 5%;
  • впровадження військового збору для ФОПів;
  • підвищення податку на доходи банків до 50%;
  • збільшення мінімального податкового зобов’язання на землю;
  • підвищення ставки податку на прибуток для фінустанов до 25%;
  • звільнення кешбеку від оподаткування;
  • перехід на помісячну звітність про доходи ПДФО;
  • збільшення ренти на видобуток щебня.

Також в комітеті вирішили  залишити норму про перехід зі щоквартальної на щомісячну звітність з ПДФО, щоправда вступ в силу цієї норми запропонували перенести на 1 січня 2025 року.

Також податки підвищать і для резидентів «Дія.Сіті».

«На Комітеті ми почули, що вчора у коаліції була нарада з президентом де це питання «жваво і емоційно» обговорювалось….в результаті вирішили нічого не змінювати, піднімати податки як всім», - зазначив Железняк.

Винести на розгляд парламенту законопроєкт про підвищення податків планують наступного тижня, підпишуть його вже у другій половині жовтня, однак  частина норм вступить заднім числом, з 1 жовтня.

Законопроект про збільшення податків внесли до парламенту влітку. Він передбачав внесення правок до Податкового кодексу та інших законів про особливості оподаткування в період дії військового стану, а також передбачав збільшення надходжень від підвищення податків обсягом 125 млрд грн, згідно з очікуваннями цього року і 341,9 млрд грн - наступного.

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №11416-д стосовно підвищення податків. «За» проголосував 241 народний депутат. Однак лише перезавантаження моделі оподаткування сировинного експорту може принести в бюджет до 80 млрд грн на рік. Про це читайте у статті "Підвищення податків. Хто заплатить найбільше та чи є цьому альтернативи?"

Про те, як так вийшло, що в цьому законопроекті надприбутки банків додатково не оподатковуватимуться, а ваші зарплати – аж бігом, аналізувала Юлія Самаєва у статті «Зміна податків в Україні: нехай бідні платять».

Джерело матеріала
loader
loader