Вакуумна бомба ОДАБ-9000. Що про неї відомо
Вакуумна бомба ОДАБ-9000. Що про неї відомо

Вакуумна бомба ОДАБ-9000. Що про неї відомо

Чутки про те, що 2 жовтня росіяни нібито скинули на Вовчанський агрегатний завод експериментальну бомбу ОДАБ-9000, розлетілися соцмережами, і практично відразу їх спростували українські військові.

Однак ця інформація з проросійських пабліків викликала неабиякі дискусії не тільки про те, чи був вибух, а й можливості самої бомби. Ми не розглядатимемо подібні повідомлення як спроби деморалізації та залякування українських громадян, а розглянемо, що це за боєприпас.

Як діє вакуумна бомба?

Це потужний вид зброї, що діє за принципом створення вибухової хвилі та вакууму. Сам боєприпас складається з двох частин - контейнера з горючою сумішшю та двох зарядів вибухової речовини.

Механізм дії такий:

  1. боєприпас скидається з літака;
  2. вибухає перший заряд;
  3. горюча суміш розпорошується в повітрі;
  4. другий заряд підриває хмару суміші. Створюється вогненна куля та вибухова хвиля;
  5. після вибуху виникає вакуум, що поглинає весь кисень;
  6. це призводить до масштабних руйнувань та масової загибелі людей. При цьому бомба не падає на ціль, а вибухає над нею.

Яка її потужність?

Дані про характеристики ОДАБ-9000 офіційно не розголошуються.

За коментарями деяких експертів, потужність її вибуху - 44 тонни в тротиловому еквіваленті (потужність вибуху цієї бомби дорівнює десь 10 "Кинджалам", хоча це й вельми приблизне порівняння). Укріплені залізобетонні об'єкти знищуються нею в радіусі більше 100 метрів. Радіус смертельного ураження живих істот до 300 метрів.

На відстані понад 1 км ударна хвиля вибиває шибки в будинках і зносить паркани, а на відстані 2290 м від місця вибуху - збиває людей з ніг.

Чи застосовувалася раніше?

Термобарична бомба ОДАБ-9000 (об'ємно-детонуюча авіаційна бомба), як повідомляє військовий портал Defense Express, в РФ застосовувався якось на полігоні в 2007 році. "В оригінальній конструкції боєприпас скидається безпосередньо над ціллю, а його носієм є стратегічні бомбардувальники Ту-160, Ту-95 і Ту-22М3", - заявили експерти видання. Відомо, що тоді, 17 років тому, бомбу скинули на парашуті з бомбардувальника Ту-160, і вона вибухнула в повітрі.

Чи перебуває на озброєнні в окупантів та в інших країнах?

Російські військові визнають, що такі бомби на озброєнні у них є, і вони можуть перевершувати за силою деякі тактичні ядерні боєприпаси. І порівнюють її (за потужністю) з американською GBU-43/B MOAB - Massive Ordnance Air Blast, яку називають Mother Of All Bombs («Мама всіх бомб»), відповідно свій виріб путінські підспівали називають «татом всіх бомб».

Щодо інших країн, то немає жодних повідомлень про розробки чи випробування таких боєприпасів.

Чи могли застосувати бомбу у Вовчанську?

Як ми вже згадували вище, у Силах оборони спростували інформацію про нібито застосування військами РФ авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську. Аргументували це так:

"Для застосування цього боєприпасу потрібен відповідний носій, яким теоретично може бути, наприклад, стратегічний бомбардувальник Ту-160, проте переміщення таких літаків не було зафіксовано. Це був боєприпас меншої ваги та потужності, вибух якого пропагандисти використали для створення "ефектної" картинки", – заявив представник оперативно-тактичного угруповання «Харків» Віталій Саранцев.

Але у будь-якому разі, відповідь на запитання «було чи не було?» можна отримати лише після вивчення характеру руйнувань у Вовчанську.

До речі

Афганська передісторія

Попередня модель ОДАБ-9000 – авіабомба ФАБ-9000 – була розроблена ще у 50-х роках у СРСР та застосовувалася під час війни в Афганістані. Її скидали на ущелини, де ховалися моджахеди, і бомба зрівнювала гірський рельєф із землею у радіусі 60-80 метрів. А ось для боротьби з живим супротивником бомба виявилася неефективною через замалий радіус дії. І у «спадкоємиці» ФАБ-9000 – моделі ОДАБ-9000 – радіус поразки становив уже 300 метрів. При цьому руйнуються всі залізобетонні конструкції та гарантовано знищується жива сила.

Теги за темою
російська агресія
Джерело матеріала
loader