Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм?
Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм?

Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм?

Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 1

Один цікавий криптопроєкт останнім часом привертає особливу увагу широкого загалу. TON (The Open Network) — децентралізований блокчейн, що пройшов шлях від ідеї до самостійної екосистеми з рекордною швидкістю транзакцій. Не дивлячись на суперечливість думок та ставлення до TON та Toncoin через його зв’язок з Павлом Дуровим та Telegram, проєкт продовжує активно розвиватися та залучати нових користувачів. Але кількість — не завжди дорівнює якості…

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 2

Трохи про TON та Toncoin

TON (The Open Network) — децентралізований блокчейн першого рівня (Layer 1, L1), розроблений у 2018 році.

Історія почалась з того, що брати Павло та Микола Дурови опублікували технічний документ під назвою Telegram Open Network (TON). Основна ідея проєкту полягала в інтеграції месенджера Telegram з TON, щоб у майбутньому створити максимально анонімний та безпечний застосунок, захищений власним проксі-сервером.

Для фінансування розробки блокчейн-проєкту Telegram провів приватну пропозицію монет Gram (тоді так називались токени Toncoin). ICO відбулося у лютому-березні 2018 року. У двох раундах компанії вдалось залучити $1,7 млрд від інвесторів, реалізувавши 44% загального обсягу емісії токенів.

У 2020 році після судового розгляду команда Telegram домовилася з Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC). Але довелось припинити роботу над The Open Network.  Щоб вийти з проєкту й дати іншим можливість продовжити вивчати його, команда Telegram розмістила усі монети  Toncoin в смартконтракти та зробила їх доступними для майнінгу. Це було абсолютно незаплановано. За два роки усі Toncoin видобули і традиційний майнінг перестав бути доступний. Після цього блокчейн TON перейшов на Proof-of-Stake (PoS), де роботу мережі підтримують вузли під керуванням валідаторів. Цей підхід отримав назву Initial Proof-of-Work (IPoW).

Над розвитком проєкту працювали кілька незалежних команд, серед яких й TON Foundation (до 2021 року — NewTON), заснована у травні 2020 року розробниками Анатолієм Макосовим та Кирилом Ємельяненком. Після того, як початкові розробники покинули Telegram Open Network, ініціативу підхопила TON Foundation, яка перейменувала проєкт на The Open Network (TON).

У серпні 2021 року Telegram передав Макосову та Ємельяненку домен ton.org і репозиторій на GitHub. У цей же період пройшов лістинг токена Toncoin (TON) на криптобіржі EXMO.

14 вересня 2023 року Павло Дуров оголосив про інтеграцію TON у Telegram. Він повідомив, що команда месенджера співпрацювала зі спільнотою TON, щоб додати в Telegram криптовалютний гаманець TON Wallet у вигляді мінідодатка.

Головна ідея проєкту полягала в інтеграції TON у зручний додаток для покупок, переказів та зберігання криптовалюти. Користувачі могли б сплачувати комісії за транзакції та використовувати Toncoin для розрахунків або підтвердження транзакцій у мережі. Блокчейн працював на консенсусній моделі Proof-of-Stake (PoS).

Можливості Toncoin (TON)

  • Переводи та платежі: можна надсилати та отримувати Toncoin без посередників, таких як банки.
  • Стейкінг: власники Toncoin можуть брати участь у валідації транзакцій та отримувати винагороду.
  • Участь в управлінні: власники Toncoin мають право голосувати за різні пропозиції, що стосуються розвитку платформи.
  • Доступ до сервісів і додатків: деякі децентралізовані додатки можуть вимагати оплати в Toncoin.
  • Інвестиції та заощадження: деякі люди розглядають Toncoin як інвестиційний актив.
  • Підтримка стейблкоїна USDT.

Але найбільше відомим блокчейн TON став після того, як встановив світовий рекорд у 2023 році, виконавши понад 100 000 транзакцій за секунду. А на початку 2024 мінідодаток Notcoin з токеном NOT започаткували бум крипто-ігор у Telegram, так званих «тапалок».

Що чекає на Toncoin та TON?

Наразі, окрім власне нативного токена TON та Notcoin (NOT), в екосистемі TON майже немає серйозних монет. Більшість становлять так звані «щіткоїни», які після запуску стрімко втрачають свою вартість.

Якщо подивитись на список токенів екосистеми, можна побачити, що лише три з них мають ринкову капіталізацію понад $100 млн. Це:

  1. Toncoin (TON) $14 млрд
  2. Notcoin (NOT) $794 млн
  3. Gomining (Gomining) $170 млн

У порівнянні з блокчейном Cardano (ADA), який займає 10-те місце у рейтингу CoinMarketCap з ринковою капіталізацією $13 млрд, TON (на щабель вище) значно відстає. На Cardano базується велика кількість прибуткових і відомих проєктів з більш вагомою ринковою капіталізацією.

Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 3
Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 4

 

З іншого боку, Cardano програє за кількістю активних гаманців. І це при тому, що мережу було запущено у 2017 році. А TON — на кілька років пізніше.

Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 5
Активність і кількість гаманців мережі TON
Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 6
Кількість активних гаманців мережі Cardano

В серпні 2024 року Павла Дурова арештували у Франції. Курс Toncoin впав на 25%, а капіталізація  зменшилася до $1,97 млрд. Але слідом відбувся ріст активності у мережі, кількість «тапалок» почала різко збільшуватись, а токен Toncoin зміг піднятися вище відмітки у $5 і потихеньку підкрадається до $6. Кількість активних адрес і транзакцій зростає.

Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 7

Тим часом на Polymarket лише 51% користувачів вважає, що Дуров покине Францію до кінця поточного року. Хоча перед цим двічі переважна більшість голосувала за те, що його відпустять: до кінця серпня, та до початку жовтня.

Аналітики вважають, що затримання Дурова хоч і буде впливати на ціну Toncoin та проєктів на TON, але не суттєво. Наприклад, схожа ситуація відбувається навколо криптобіржі Binance. Попри переслідування її засновника Чанпена Чжао (CZ), Binance та токен BNB продовжують розвиватися. Ба більше, деякі монети проєктів BNB Chain зростають у ціні в очікуванні виходу на волю CZ 29 вересня.

Але Binance — найбільша у світі централізована криптобіржа з ринковою капіталізацією нативного токена BNB у $87 млрд. Та й Дуров — не CZ, якого оцінили в $38,5 млрд.

Криптовалютний парадокс: чому успіх TON викликає скептицизм? - Фото 8
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader