Експерт розкрила деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП
Експерт розкрила деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП

Експерт розкрила деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП

З 1 січня 2025 року українських підприємців очікують суттєві зміни в оподаткуванні.

Про це розповіла бухгалтер Олена Кистриця в ефірі з Юрієм Романенком, аналізуючи законопроєкт №11416.

За словами експерта, усіх ФОПів зобов'яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) та військовий збір. "Перша група буде платити 800 гривень ЄСВ і 800 гривень військового збору. На хвилинку, перша група буде платити близько 2000 гривень", - зазначила Кистриця.

Для другої групи ФОПів податкове навантаження збільшиться ще суттєвіше. "ФОП другої групи раніше платив 1420 гривень і більше нічого. Тепер він буде платити 1600 гривень єдиного податку, плюс 800 ЄСВ, плюс 800 військового збору. У підсумку - 3200 гривень", - пояснила бухгалтер.

ФОП
ФОП

Третя група ФОПів, окрім існуючого податку в 5% з обороту, повинна буде додатково сплачувати 1% військового збору. "Це чимало. Тому що оборот третьої групи - це не прибуток, а оборот. Якщо у людини 10% прибутку, вона віддавала до сьогодні 5% державі, 1% банку за зняття. І залишала собі 4%. Тепер вона буде залишати собі 3%", - підкреслила Кістриця.

Експерт висловила занепокоєння тим, що нові податки можуть негативно вплинути на малий бізнес, особливо в умовах економічної кризи. "Не люблять у нас ФОПів, що не кажи", - підсумувала Олена Кистриця.

Варто зазначити, що законопроєкт ще не прийнято, але, за словами Кістриці, в ньому вказано, що він має набути чинності з 1 жовтня 2024 року. "Таке відчуття, що вони під ялинку його приймуть, а ми будемо платити податки з 1 жовтня", - припустила експерт.

Джерело матеріала
loader
loader