Посол: Україна отримала понад третину боєприпасів у рамках чеської ініціативи
Посол: Україна отримала понад третину боєприпасів у рамках чеської ініціативи

Посол: Україна отримала понад третину боєприпасів у рамках чеської ініціативи

Україна вже отримала понад третину з 500 тисяч боєприпасів, які мають бути передані в рамках чеської ініціативи до кінця року.

Про це розповів посол України у Чехії Василь Зварич, повідомляє ČTK, передає "Європейська правда".

За його словами, понад третина з очікуваних 500 тисяч боєприпасів, які мають бути доставлені в рамках чеської ініціативи до кінця року, вже в Україні.

Зварич акцентував, що українським військовим потрібні насамперед боєприпаси 155-мм калібру.

Він розповів, що Україна веде переговори з Міністерством оборони Чехії щодо розширення ініціативи та запевнив, що не має інформації щодо проблем з боєприпасами, які передаються, про що нещодавно писала німецька газета Handelsblatt.

Посол також допустив, що публікація була спробою дискредитувати ініціативу, яка насправді є дієвою і має простір для розвитку, а також висловив сподівання, що постачання триватиме і у 2025 році.

Окрім цього, він зауважив, що ініціатива покликана стати інструментом інвестування в українське вітчизняне виробництво боєприпасів.

"Україна збільшила свої можливості, але нам потрібні певні фінансові ресурси, щоб їх більше розвивати й мати можливість виробляти боєприпаси меншого калібру", – зазначив Зварич.

Водночас, коментуючи публікацію німецької газети, Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що деякі з боєприпасів, які отримує Україна в межах чеської "снарядної ініціативи", можуть бути неякісними, але такі випадки трапляються рідко.

Раніше повідомляли, що чеська ініціатива здатна забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць.

А до кінця року їхня загальна кількість має сягнути пів мільйона.

Більше про ініціативу читайте в статті "Європейської правди".

Джерело матеріала
loader
loader