Живе срібло. Як ртуть допомагає видобувати золото з надр планети й чому це небезпечно
Живе срібло. Як ртуть допомагає видобувати золото з надр планети й чому це небезпечно

Живе срібло. Як ртуть допомагає видобувати золото з надр планети й чому це небезпечно

Дослідники розповіли, що таке ртуть, як її використовують у гірничодобувній промисловості та чому вона отримала таку назву.

Ртуть — дуже небезпечна забруднювальна речовина, яку здавна використовують для видобутку золота. Унікальна здатність ртуті зв'язуватися із золотом зробила її неймовірно корисним інструментом у гірничодобувній промисловості, але ця давня практика також пов'язана з серйозними небезпеками, пише IFLScience.

Але як саме ртуть допомагає видобувати золото з надр планети, які наслідки такого видобутку і чому цей метал взагалі назвали ртуттю? Дослідники відповіли на ці запитання.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

З 1500 року до нашої ери в Єгипті та його околицях ртуть, попри її токсичність, активно використовували як ліки. Назва "ртуть" походить від латинського argentum vivum, що в перекладі означає "живе срібло" — це вказує на рідкий стан металу та його колір.

Дослідники також вважають, що з 750 року до нашої ери ртуть використовували як інструмент для видобутку корисних копалин шляхом амальгамування дорогоцінних металів, наприклад, золота і срібла. У різні періоди в різних куточках планети для видобутку корисних копалин використовували різні методи, проте історичне використання процесу амальгамування має значну схожість із технологією, що використовується сьогодні.

Як ртуть допомагає витягти золото

У чому ж секрет ртуті і як рідкий метал допомагає витягувати фрагменти золота з породи? За словами вчених, цей процес, як правило, виконується в породі, де подрібнені фрагменти золота надзвичайно малі, а тому інші методи вилучення просто будуть неефективні.

Рідка ртуть змішується з породою і розчиняє фрагменти золота, залишаючи іншу частину породи та утворюючи сплав золота і ртуті, відомий як золота амальгама. Далі сплав відокремлюють від ртуті, яка не вступала в реакцію — цей процес виконується за допомогою видавлювання рідини через шматок пористого матеріалу, наприклад, замші.

По суті, проціджена рідина є чистою формою сплаву ртуті та золота. Далі настає наступний етап перероблення амальгами в чисте золото. Для цього сплав нагрівають до температури понад 356,7°C, за якої ртуть перетворюється на газ, а золото залишається, оскільки його температура кипіння значно вища — 2836°C.

Небезпека використання ртуті

Науковці зазначають, що цей метод ефективний, проте він продукує високотоксичну форму випареної ртуті, що може спричинити низку проблем зі здоров'ям. Наприклад, пошкодження дихальної, шлунково-кишкової та центральної нервової системи. Симптомами вдихання парів ртуті вважаються:

  • утруднене дихання;
  • блювота;
  • головні болі.

Зазначимо, що цей процес видобутку золота, на щастя, більше не використовується в промислових масштабах, проте він, як і раніше, використовується в кустарному і дрібномасштабному видобутку золота. Дослідження 2018 року показало, що ці методи наразі є найбільшим джерелом забруднення ртуттю на Землі — щорічно викидається понад 1000 тонн випаровуваної ртуті.

Дослідники стверджують, що від 10 до 19 мільйонів людей використовують ртуть для видобутку золота в більш ніж 70 країнах, а її пари впливають не тільки на здоров'я шахтарів, а й на здоров'я екосистем, водних джерел, ґрунту, дикої природи та харчових продуктів.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, що буде, якщо торкнутися ртуті голими руками.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader