Українців попередили про зміни у виплатах ВПО у жовтні
Українців попередили про зміни у виплатах ВПО у жовтні

Українців попередили про зміни у виплатах ВПО у жовтні

У жовтні 2024 року Україна автоматично продовжить виплати на проживання для найбільш уразливих категорій із числа внутрішньо переміщених осіб.

Як пише "Хвиля", про це повідомив Павло Фролов, народний депутат та голова парламентської Тимчасової спеціальної комісії із захисту прав ВПО.

Автоматичне продовження виплат стосується переселенців, яким вже призначили допомогу у вересні або схвалили заявку на продовження. До вразливих категорій належать:

  • пенсіонери з пенсією до 9444 гривень,
  • особи з інвалідністю І або ІІ групи,
  • діти з інвалідністю до 18 років,
  • тяжкохворі діти,
  • діти-сироти та позбавлені батьківського піклування віком до 23 років,
  • батьки-вихователі та прийомні батьки.

Фролов зазначив, що малозабезпечені особи та сім'ї переселенців із середньомісячним сукупним доходом на одну особу не більше 9444 грн. також мають право на допомогу, але мають відповідати певним критеріям.

ЦНАП в Україні
ЦНАП в Україні

У разі технічних проблем з автоматичним продовженням виплат переселенці можуть звернутися до ЦНАПу або місцевих органів соціального захисту. Інші категорії ВПО, включаючи сім'ї з дітьми до 14 років у зонах бойових дій або регіонах без офлайн-навчання, сім'ї, де доглядають за особою з інвалідністю, багатодітні сім'ї, малолітні діти без супроводу батьків та вагітні жінки з 30-го тижня можуть подати заяву на призначення чи продовження допомоги.

Депутат нагадав, що основними критеріями припинення виплат є фінансово-майновий стан, середньомісячний сукупний дохід сім'ї чи особи, а деяких випадках – працездатний вік.

За даними на кінець вересня 2024 року, із 4,6 млн офіційно зареєстрованих ВПО допомогу на проживання отримували 1,2 млн осіб. Фролов підкреслив, що парламентська ТСК працюватиме над тим, щоб кількість одержувачів допомоги не зменшилась у 2025 році.

Нагадаємо, в Україні пропонують забрати кошти з рахунків пенсіонерів із числа ВПО. Ми розповідали, чому це може статися.

Джерело матеріала
loader
loader