Що буде з доларом у жовтні
Що буде з доларом у жовтні

Що буде з доларом у жовтні

Експерти, опитані Коротко про, розповіли, які фактори впливають на ситуацію на валютному ринку і що буде з курсом у другому місяці осені.

2 жовтня середній курс долара на готівковому ринку становив 41,02/41,58 грн, євро – 45,71/46,36. На чорному ринку покупці та продавці приходили до консенсусу на позначках 41,33 грн за долар та 45,99 грн за євро.

Для порівняння: 2 вересня середній готівковий курс долара становив 40,87/41,41 грн, євро – 45,24/45,92. На чорному ринку покупці та продавці сходилися на позначках 41,31 грн за долар та 45,76 грн за євро.

На думку фінансового аналітика Івана Угляниці, зараз курс зумовлений політичними рішеннями та наявністю зовнішньої допомоги, а також необхідністю балансувати між завданнями, вирішення яких протирічить одне одному:

  • тримати під умовним контролем інфляційні та девальваційні очікування,
  • балансувати з послабленням валютних обмежень,
  • необхідністю балансувати бюджет, в тому числі через номінальне зростання економіки та цін,
  • намагатись утримувати купівельну спроможність та реальні доходи громадян на рівні, який би не викликав негативний соціальний імпульс,
  • балансувати між емісією та необхідністю наповнення бюджету тощо.

- За наявності міжнародної допомоги та продовження гарячої фази війни, скоріше за все, продовжиться політика утримування курсу та витрат золотовалютних резервів на підтримку курсу навіть при високих витратах резервів, - зазначив експерт. - Тобто матимемо повільне послаблення із періодичним штучним укріпленням.

На думку Тараса Лєсового, начальника департаменту казначейства «Глобус Банк», жовтень, цілком можливо, стане ключовим місяцем року. Не виключено, що протягом місяця будуть сформовані «остаточні» курсові параметри, з якими ми увійдемо в 2025-й.

- Звісно, головним орієнтиром є макропрогнози, - зазначив експерт у коментарі Коротко про. – Вони не завжди справджуються, однак цьогоріч під впливом інфляції можуть здійснитися: нагадаю, що на кінець року очікуваний курс - 42,1 грн за долар.

Проте, продовжує Лєсовий, будь-які курсові зміни у жовтні не будуть різкими: коридор допустимих коливань очікується на рівні 41,5-42,2 грн за долар, а загальне курсове зростання, за підсумками жовтня, навряд чи перевищить 0,3-0,4%. Таким чином, припускає експерт, за вересень-жовтень девальвація гривні складе не більше 1%.

Фахівець «Глобус-Банку» нагадує, що на валютному ринку триватиме режим «керованої гнучкості», який не передбачає непрогнозованих курсових змін. Тобто зміни можуть бути частими, різноспрямованими, однак вельми несуттєвими. 

Крім того, завдяки достатнім валютним інтервенціям регулятора вдасться врівноважити попит і пропозицію на валюту. Саме попит формує курс - це перший і найголовніший фактор, що впливає на валютний ринок.

У жовтні, на думку експерта, на валютний ринок впливатимуть декілька факторів.

По-перше, це стратегія Нацбанку з врівноваження попиту і пропозиції шляхом валютних інтервенцій. Але, каже експерт, тут потрібно розуміти, що в контексті озвучених курсових прогнозів на 2025 рік частина громадян може вдатися до скуповування валюти.

По-друге, це рівень інфляції. За підсумками серпня інфляція вже досягла 7,5% з очікуваних за підсумками року 8,5%.

По-третє, це обсяг отримуваного макрофіну, який спрямовується переважно на покриття частини бюджетних видатків.

- Звісно, не можна оминути вплив воєнних та енергетичних чинників, які тією чи іншою мірою, вкупі з економічними факторами, можуть впливати на курсові показники. Проте наразі їх прорахувати вкрай важко, - підсумував експерт.

Теги за темою
курс долара
Джерело матеріала
loader
loader