Бабине літо у жовтні: синоптикиня дала прогноз, чи варто його чекати
Бабине літо у жовтні: синоптикиня дала прогноз, чи варто його чекати

Бабине літо у жовтні: синоптикиня дала прогноз, чи варто його чекати

Бабине літо у жовтні: синоптикиня дала прогноз, чи варто його чекати

Природних аномалій у цьому місяці чекати не варто.

За прогнозами синоптиків, у жовтні температура в Україні суттєво знизиться в порівнянні з вереснем. Проте заморозків та інших природних аномалій очікувати не варто. Прихід осені буде поступовим, а бабине літо – кілька теплих, майже літніх днів – може наступити у другій половині жовтня.

Про це розповіла начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко в інтерв'ю OBOZ.UA.

За її словами, по-справжньому осіння погода буде на всій території України на початку жовтня.

На початку жовтня на всій території України температурні показники будуть осінніми: +18…+20 градусів у денний час, +8…+10 градусів у нічний.

«Все відбувається плавно, заморозків немає. Погода типова для початку жовтня. І слава Богу, бо цього року суцільні аномалії», – зауважила синоптикиня.

Також вона розповіла, чи варто очікувати бабине літо у жовтні.

«Це період теплої погоди після похолодання. Тобто має різко похолодати, а потім так скластися синоптична ситуація, що прийде тепла повітряна маса, і ми матимемо кілька майже літніх днів», – пояснила вона.

Якщо говорити про погоду в жовтні, то потепління, яке може бути, буде «міжсезонням», а не бабиним літом, оскільки сильного похолодання, заморозків не очікується. Таке міжсезоння може прийти в Україну в другій половині жовтня.

За прогнозом експертки, осінь прийде в Україну практично сухою. Посуха посилюватиметься, і ситуація дуже сумна. Основні дощі випадуть лише у західних областях, де ситуація й так сприятлива для сівби. Це Львівська, Рівненська, Волинська області.

За її словами, причина посухи – блокуючий антициклон, який прийшов в Україну з північного заходу і не дає проникнути вологим масам до центру країни, на схід та південь.

«Ця ситуація триватиме, навіть коли температура знизиться. Ми перейдемо до осінніх показників, але, найімовірніше, опадів не буде приблизно до 9-10 жовтня, за сьогоднішніми розрахунками», – пояснила вона.

Осінь дасть українським енергетикам загоїти чимало ран від російських ракетних і дронових ударів по критичній інфраструктурі. Холоди не прийдуть зненацька, особливо у першій половині нового сезону. Нагадаємо, якою буде погода восени, за прогнозом метеорологині Віри Балабух, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.

Джерело матеріала
loader
loader