Нове відкриття змусить переписати підручники: течії океану поводяться інакше, ніж вважалося
Нове відкриття змусить переписати підручники: течії океану поводяться інакше, ніж вважалося

Нове відкриття змусить переписати підручники: течії океану поводяться інакше, ніж вважалося

Результати нового дослідження показують, що швидкість і напрямок глибоководних течій схильні до змін набагато більше, ніж вважалося раніше.

Океан покриває понад 70% поверхні планети, а його великомасштабні океанічні течії являють собою конвеєрні стрічки, що транспортують воду і поживні речовини, а також контролюють клімат Землі. Поверхневі течії океану відносно легко виміряти й відстежити, але з глибоководними все інакше, пише Live Science.

У новому дослідженні команді з Національного океанографічного центру вдалося створити найбільший за всю історію спостережень набір даних про швидкість і напрямок течій, що протікають поблизу морського дна. Результати приголомшили вчених: це зовсім не схоже на те, чого вони очікували.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Раніше вважалося, що течії на дні океану відносно стійкі, зокрема й конвеєрні стрічки біля узбережжя Мозамбіку, що біжать з півдня на північ, на вивченні яких зосередилися вчені. Але результати команди показують, що глибоководні течії насправді набагато динамічніші, ніж ми могли б припустити раніше.

Тепер учені вважають, що моделювання течій, яке використовується сьогодні для відстеження потоку опадів і забруднювальних речовин у глибоководному океані та реконструкції стародавніх умов океанів, схоже, потребують оновлення. За словами старшого автора дослідження, седиментолога Майка Клера, імовірно, нам доведеться переписати підручники з моделей океанічних течій, оскільки вони набагато складніші, ніж вважали раніше, і потребують додаткового вивчення.

Дослідники використовують датчики, відомі як акустичні доплерівські профілометри течій (ADCP), закріплені на морському дні. Однак розгортання і встановлення цих датчиків — складне і дороге завдання, а тому дослідники часто використовують їх лише в короткі проміжки часу.

Дослідникам пощастило, що італійська нафтогазова компанія Eni розгорнула безпрецедентний масив із 34 датчиків для промислових цілей на площі 2500 квадратних кілометрів у Мозамбіцькій протоці. Компанія поділилася даними з вченими, в результаті чого у них з'явилася дивовижна можливість отримати унікальний і докладний вид на морське дно.

За словами фізичного океанографа з Університету Мериленду Джейкоба Венеграта, протягом 4 років датчики вимірювали швидкість і напрямок течій кожні 10 хвилин — у такий спосіб команда отримала тривалі часові ряди природних течій.

Вчені розпочали аналіз даних і виявили, що вони виглядали зовсім не так, як дослідники уявляли. Команда навіть припустила, що припустилася помилки, але підрахунок цифр у дослідженні вказував на те, що течії на морському дні справді часто прискорювалися й сповільнювалися, а часом і зовсім міняли свій напрямок на протилежний.

Додатковий аналіз показав, що океанські течії змінювалися залежно від сезону і приливних циклів. Наприклад, датчики вказують на те, що течії на відкритих схилах морського дна в середньому течуть на північ, а в підводних каньйонах орієнтовані зі сходу на захід. При цьому течії часто змінюють свій напрямок, піднімаючись і опускаючись по всій довжині. Автори дослідження не впевнені, але вважають, що причиною такої мінливості є припливи та рельєфи морського дна.

Сьогодні моделі вчених базуються на зразках кернів морського дна, що дає змогу вивчити перенесення й осадження відкладень і забруднювальних речовин; щось подібне також використовується і для реконструкції давніх умов океану. Але тепер учені вважають, що ці моделі насправді можуть бути надто спрощеними, а тому нам слід переписати підручники моделей.

Раніше Фокус писав про те, що найважливіша океанічна течія на Землі опинилася на межі колапсу.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader