Які домашні обов'язки дитини у різному віці: список, який варто знати усім батькам
Які домашні обов'язки дитини у різному віці: список, який варто знати усім батькам

Які домашні обов'язки дитини у різному віці: список, який варто знати усім батькам

Дитину ще змалку потрібно вчити самостійності, і для цього її поступово потрібно привчати до певних обов’язків.

Є перелік справ, які діти можуть самостійно виконувати залежно від їхнього віку. Варто дозволяти дитині ще з малечку самостійно приймати нескладні рішення та виконувати просту роботу вдома, щоб дитина виросла відповідальною і здатною приймати рішення. Адже діти, як і дорослі, прагнуть відчувати свою важливість для цього світу, самореалізуватися та бути корисними для суспільства.

На YouTube-каналі "Хмаринка" розповіли про те, що дитині можна дозволяти робити вдома на кожному з етапів її життя. Є певний перелік прав та обов’язків, який допоможе батькам привчити дітей до самостійності поступово, починаючи з першого року життя.

"Але важливо не просто в наказовому порядку вимагати виконувати ці правила, а знайти до дитини особливий підхід, щоб усім у родині було комфортно", – йдеться у відео.

Що має робити дитина по дому у різному віці

1-3 роки

3-5 років

6-9 років

10-12 років

13-15 років

Дивіться відео про те, що має робити дитина по дому у різному віці:

Як сформувати самостійність дитини

Психологиня Марина Романенко на своєму YouTube-каналі розповіла про домашні обов'язки дитини. Вона пояснила, як наділити дитину обов’язками в сім’ї і як правильно це зробити.

"Самостійність не сформується, якщо ми щось робимо за дітей. Тож нам точно доведеться перестати робити за дитину багато чого. А тут буде наступний крок, який точно не сподобається батькам: дитина точно щось забуде, кудись не встигне, десь точно втрапить, тобто відбудуть втрати. То домашні завдання не зробить, то форму забуде, то забуде подивитися, що було задано – щось виконає, щось не виконає. Але батькам таке не подобається, вони хочуть, щоб дитина була ідеальною, щоб все вчасно робила, щоб нічого не забувала. Але без ось цих втрат не сформується самостійність", – наголосила психологиня.

З певним часом дитина сама почне згадувати, що ось це потрібно взяти, ось це потрібно зробити, і так буде формуватися самостійність. Але якщо батьки у цей період часу не витримують і починають знову контролювати дитину, все їй нагадувати, то самостійність у неї так і не сформується.

"Занадто великий контроль вбиває самоконтроль, а самоконтроль формується тільки тоді, коли я пам’ятаю про щось, і пам’ятаю здебільшого тому, що щось мені бракувало у якийсь момент часу. Тобто це є необхідним етапом формування самостійності дитини", – наголосила Романенко.

Що входить в обов'язки дитини

Привчання дитини до обов’язків – це наступний крок після формування самостійності. Не потрібно вчити дитину одночасно і самостійності, і виконання обов’язків, адже це для неї буде важко. Одне й інше повинні бути поступовими і йти один за одним.

"Обов’язками потрібно нагороджувати дитину. Що таке нагороджувати? Це не навантажувати, а підіймати статус. Не казати: "Та скільки можна тобі казати, коли ти винесеш сміття?", а казати: "Слухай, у нашій сім’ї всі роблять щось, щоб сімї жилося круто. І ми можемо тобі довірити зараз ось це". І далі ви просто контролюєте, щоб це виконувалося, але ви не нагадуєте, не сердитеся, якщо воно не зроблено. Наприклад, чи можете сказати: "Обирай, ти можеш викидати сміття щовечора або щоранку, ти можеш закладати посуд в посудомийну машину і потім складати на місця або ти можеш пилососити усю квартиру. Дитина щось одне вибере", – зазначила психологиня.

Свобода вибору зменшує спротив, тому що дитина може вибрати щось самостійно.

Коли дитина обрала свій варіант, далі потрібно обговорити, які умови виконання цього завдання. Наприклад, якщо це сміття, коли дитина буде його виносити. Далі потрібно попередити дитину, що ви час від часу будете їй нагадувати про це, щоб вона знала про це і потім не сердилася. Або можна запропонувати, щоб дитина сама поставила нагадування про це у себе не телефоні, й коли це нагадування спрацює, вона повинна піти й винести сміття. Хай дитина обере – або ви нагадуєте, або телефон.

І батькам також важливо знати, що в дитини ця звичка виконувати цей обов’язок може формуватися досить довго – у когось на це може піти декілька місяців, а у когось рік.

Дивіться відео про те, як надати обов'язки дитині та привчити її до самостійності:

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader
loader