1 жовтня в Україні три важливих свята: буде хвилина мовчання по всій країні
1 жовтня в Україні три важливих свята: буде хвилина мовчання по всій країні

1 жовтня в Україні три важливих свята: буде хвилина мовчання по всій країні

Завтра, 1 жовтня, у Україні відзначають День захисників і захисниць та День українського козацтва. Також тепер цього дня святкують і Покрову Пресвятої Богородиці. 

День захисників і захисниць України

Це державне свято, яке відзначається 1 жовтня для вшанування всіх, хто захищав і продовжує захищати незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України. Цей день відносно новий, його запровадили у 2014 році, а з 2021 року перейменували на День захисників і захисниць України, щоб підкреслити внесок не лише чоловіків, а й жінок у справу оборони країни.

Що можна робити:
- Відвідувати пам'ятні заходи та покладати квіти до пам'ятників захисникам України.
- Вітати військових та ветеранів.
- Участь у благодійних акціях для підтримки Збройних Сил України.

1 жовтня о 9:00 буде загальнонаціональна хвилина мовчання, щоб вшанувати всіх захисників і захисниць України, які віддали своє життя, захищаючи незалежність нашої держави.

Чи є вихідний:
День захисників і захисниць України є офіційним вихідним днем в Україні, однак через військовий стан вихідного не буде.

День українського козацтва

Це свято, яке також відзначають 1 жовтня, приурочене до історії та культури українського козацтва, які є важливою частиною української національної спадщини. Воно було засноване у 1999 році і пов'язане з тим, що козаки завжди вважали Покрову Пресвятої Богородиці своєю покровителькою.

Що можна робити:
- Відвідувати тематичні виставки, фестивалі та заходи, присвячені українському козацтву.
- Дізнаватися більше про історію та традиції козаків.

Покрова Пресвятої Богородиці

Це одне з великих церковних свят, яке вшановує подію явлення Пресвятої Богородиці у 910 році у Влахернському храмі в Константинополі. З давніх часів українці вважали Покрову своїм святом, особливо козаки, які обрали Богородицю своєю заступницею.

Що можна робити:
- Відвідувати церковні богослужіння.
- Молитися за здоров'я та благополуччя своєї родини.
- За традицією, цього дня молилися про захист і благополуччя.

Чому тепер ці свята відзначають 1 жовтня, а не як раніше 14?

У 2023 році Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) оголосили про перехід на новоюліанський календар для церковних свят. Це означає, що дати багатьох релігійних свят змістилися на 13 днів раніше. Таким чином, святкування Покрови Пресвятої Богородиці, яке раніше припадало на 14 жовтня, тепер відзначається 1 жовтня.

Перенесення церковного свята Покрови на нову дату автоматично вплинуло і на інші пов'язані з ним свята. День захисників і захисниць України історично пов'язаний з Покровою, і дата 14 жовтня була обрана саме через її символічне значення. Тому після переходу церкви на новоюліанський календар воно також перемістилося на 1 жовтня, щоб зберегти зв'язок зі святом Покрови.

А Оскільки козаки традиційно вважали Покрову своїм покровительським святом, перенесення цього свята на 1 жовтня також є логічним кроком для підтримання історичної та духовної спадщини.

Джерело матеріала
loader