Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр в Італії вибачився за злочини нацистів у Другій світовій
Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр в Італії вибачився за злочини нацистів у Другій світовій

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр в Італії вибачився за злочини нацистів у Другій світовій

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр в Італії вибачився за злочини нацистів у Другій світовій

Злочини нацистів у Другій світовій ідентичні зараз повторюють росіяни на українській землі вже понад два з половиною роки

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр взяв участь у церемонії пам'яті жертв різанини в Марцаботто, яку 80 років тому скоїли війська СС.
Тоді, 29 вересня 1944 року і у наступні кілька днів, поблизу цього села, що розташоване на південь від Болоньї, військовослужбовці СС убили щонайменше 770 мирних жителів, зокрема, понад 200 дітей. Це - найстрашніший воєнний злочин Німеччини в Італії під час Другої світової війни.

Штайнмаєер вибачився за те, що зробили нацисти, перед італійцями.

"Як федеральний президент Німеччини, я стою сьогодні перед вами й не відчуваю нічого, окрім смутку і сорому, - сказав Штайнмаєр на меморіальному заході, в якому взяв участь також президент Італії Серджо Маттарелла. - Я схиляю голову перед мертвими. Я прошу у вас вибачення сьогодні від імені моєї країни".

Штайнмаєр висловив жаль, що про різанину в Марцаботто, як і про інші воєнні злочини, скоєні німецькими окупантами в Італії, "майже не знали" в Німеччині. "Саме тому я сьогодні тут", - сказав президент ФРН, якого цитує інформагенція AFP, передає DW.

Він наголосив, що не існує "остаточної межі" відповідальності Німеччини за злочини націонал-соціалістів. Європа може мати мирне майбутнє "лише в тому разі, якщо ми, німці, ніколи не забуватимемо про цю відповідальність перед історією", додав Франк-Вальтер Штайнмаєр. Свою промову Штайнмаєр виголосив італійською мовою, уточнює інформагенція epd.

Це не єдиний злочин проти населення Італії, скоєний нацистами. 24 березня 2024 року в Італії відбулася пам'ятна церемонія, присвячена іншому злочину нацистів. У березні 1944 року нацисти розстріляли під Римом 335 італійців, щоб помститися за вбивство партизанами 33 поліцейських із полку СС "Боцен". Тоді держміністерка культури ФРН Клаудіа Рот, яка брала участь у меморіальному заході, назвала цей злочин "жахливим". Вона також наголосила, що Німеччина усвідомлює свою історичну відповідальність перед Італією і всією Європою, і що "підсумкову риску підводити не можна".

У 1939 році, коли почалася Друга світова війна, Італія під проводом диктатора-фашиста Беніто Муссоліні була союзницею гітлерівської Німеччини. Після повалення Муссоліні в липні 1943 року Італія була частково окупована Німеччиною, водночас військовослужбовці вермахту (армії "Третього рейху") і військ СС скоїли на території країни численні воєнні злочини.

У 2021 році, через 76 років після закінчення Другої світової війни, 100-літній колишній охоронець концтабору постав перед судом за сприяння у вбивстві 3518 ув'язнених у таборі Заксенхаузен під Берліном. Йозеф С. звинувачувався в співучасті в розстрілах радянських військовополонених і вбивстві інших за допомогою газу Zyklon B.

Час для того, щоб нацистські злочинці постали перед судом, закінчується, Йозеф С. був найстарішим обвинуваченим, який постав перед судом.

Джерело матеріала
loader
loader