Перші заморозки: синоптик попередив, коли Україну накриє справжня осінь
Перші заморозки: синоптик попередив, коли Україну накриє справжня осінь

Перші заморозки: синоптик попередив, коли Україну накриє справжня осінь

Жовтень 2024 року в Україні обіцяє бути місяцем контрастів та несподіванок. За прогнозами метеорологів, початок місяця зустріне українців аномально теплою погодою, продовжуючи рекордний спекотний вересень. Однак ця літня ідилія триватиме недовго, поступаючись місцем цієї осені вже з 5-6 жовтня.

Про це повідомляє Метеопрог, посилаючись на прогноз від кандидата географічних наук, метеоролога Ігоря Кібальчича.

Він зазначає, що різке похолодання прийде із вторгненням арктичних повітряних мас. Температура різко знизиться на 7-13 градусів, що супроводжуватиметься дощами та посиленням північно-західного вітру. Саме ця зміна погоди ознаменує початок метеорологічної осені в Україні. Перші заморозки очікуються у період із 7 по 10 жовтня.

Проте природа знову здивує українців на початку другої декади місяця. Температура почне підвищуватися завдяки активізації зональної циркуляції та теплих повітряних мас із південного заходу Європи. Цікаво, що попри потепління істотних опадів до середини місяця не передбачається через збереження поля щодо високого тиску над Україною.

Вихідні у жовтні
Погода в жовтні

Третя декада жовтня, за попередніми прогнозами, також буде теплою, але з ряснішими та частими дощами. Ці опади будуть викликані південними процесами над Середземним морем та Балканським півостровом.

Загалом, жовтень 2024 року очікується тепліше за норму на 1-2,5 градуси, особливо в південно-східній половині країни та в Криму. Кількість опадів прогнозується близьким до норми, а в західних та південних регіонах навіть на 20-70% вище за норму. Цікаво, що основна частина опадів припаде на другу половину місяця.

Погода в жовтні
Погода в жовтні

Метеоролог також не виключає можливості першого снігу у третій декаді жовтня, особливо у передгірських районах та Поліссі. Однак формування снігового покриву, навіть тимчасового, є малоймовірним.

Варто зазначити, що північно-східна частина України продовжуватиме страждати від посухи, яка місцями вже має рекордну тривалість. Навіть короткочасні дощі на холодному фронті не можуть суттєво покращити ситуацію із значним накопиченим дефіцитом вологи у ґрунті.

Нагадаємо, раніше українцям сказали, як літня погода із посухою позначилася на цінах фруктів.

Джерело матеріала
loader