Німецька високопосадовиця підтримала використання Україною далекобійних ракет
Німецька високопосадовиця підтримала використання Україною далекобійних ракет

Німецька високопосадовиця підтримала використання Україною далекобійних ракет

Німецька високопосадовиця підтримала використання Україною далекобійних ракет

Але німецький канцлер має протилежну думку.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила підтримку використанню Україною далекобійної зброї, зазначивши, що вона є важливою для оборонних потреб країни.

Виступаючи в етері телеканалу ARD, вона наголосила, що Київ повинен мати можливість захищати себе, зокрема використовуючи далекобійну зброю "для подолання мінних загороджень на сході України", повідомляє Deutsche Welle.

"Я завжди наголошувала, що далекобійна зброя відіграє ключову роль, особливо для знищення мінних полів", – заявила Бербок. Однак, зазначила вона, питання постачання додаткових озброєнь залишається предметом дискусії в уряді. Бербок визнала, що в цьому питанні її думка не збігається з позицією канцлера Німеччини Олафа Шольца. Коаліція не змогла досягти єдності щодо майбутніх постачань зброї Україні.

Як пише Deutsche Welle, Україна домагається міжнародного дозволу на застосування західної зброї по військових цілях на території Росії. Для цього Сполучені Штати повинні були б схвалити використання ракет ATACMS, а Велика Британія – крилатих ракет Storm Shadow. А далекобійні крилаті ракети Taurus, які є на озброєнні Німеччини, могли б теоретично досягти навіть Москви. Однак Олаф Шольц рішуче відмовився від можливості постачання таких ракет Україні.

На Заході, зокрема у німецькому уряді, тривають суперечки щодо того, чи варто постачати Україні озброєння з можливістю завдання ударів на великі відстані, з огляду на потенційні міжнародні наслідки такого кроку.

Нещодавно Шольц заявив, що Берлін не планує змінювати своє рішення стосовно дозволу наносити удари по території Росії за допомогою німецької зброї. Політик зазначив, що це "не сумісно з його особистою позицією".

Раніше Зеленський говорив, що Захід дозволить Україні бити по Росії далекобійною зброєю, якщо таке рішення ухвалить Байден. Він зазначав, що союзники, такі як Франція, Велика Британія, Італія та Німеччина дадуть дозвіл, але Сполучені Штати повинні бути лідером у цьому питанні.

За даними The Times, США та Велика Британія розглядають можливість дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow для ударів вглиб Росії. Проте це рішення не оголосять публічно до перших атак, щоб це було несподіванкою для РФ.

Водночас The New York Times з посиланням на джерела пише, що розвідка США побоюється силової відповіді Москви на дозвіл Києву бити по Росії.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader