На Полтавщині збільшать площі поливних земель під органічними культурами
На Полтавщині збільшать площі поливних земель під органічними культурами

На Полтавщині збільшать площі поливних земель під органічними культурами

Організація водокористувачів «Квітучі Лани», що на Полтавщині, завдяки розвитку зрошення збільшила урожайність органічних сільськогосподарських культур до 20%, що дало можливість зменшити собівартість органічної продукції.

У планах — збільшити площі поливу до 500 га, говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

ОВК створена у квітні 2023 року за ініціативи ТОВ «Лан-Агро».

«Фактично з 2019 року ми самостійно розпочали відродження гідротехнічної меліорації в регіоні. Зробили значні капіталовкладення для відновлення зрошувальної системи, внутрішньогосподарських систем, закупили необхідне обладнання. Проте, поки зрошувальна система знаходилась у комунальній власності, про ефективне її використання не могло йтися. А завдяки реформі гідротехнічної меліорації земель у нашої організації водокористувачів з’явилася можливість отримати у власність об’єкти меліоративної інфраструктури, почати їх модернізувати та залучати інвестиції», — розповідає керівник ОВК «Квітучі Лани» Олег Ворона.

Нині ОВК «Квітучі Лани» вже знаходиться на етапі активного відновлення гідротехнічної меліорації в регіоні: модернізує насосну станцію, отримує необхідне обладнання від Програми USAID АГРО. У червні Держрибагентством спільно з Омельницькою сільською радою здійснено передачу у власність ОВК «Квітучі Лани» об’єктів інженерної інфраструктури меліоративної мережі зрошувальної системи.

Зараз ОВК «Квітучі Лани» поливає 232 га сільськогосподарських угідь, що обробляються за органічною агротехнологією. 

Джерело матеріала
loader