Двопартійний комітет у США представив "дорожню карту" зі стримування деструктивної поведінки Росії - The Hill
Двопартійний комітет у США представив "дорожню карту" зі стримування деструктивної поведінки Росії - The Hill

Двопартійний комітет у США представив "дорожню карту" зі стримування деструктивної поведінки Росії - The Hill

Двопартійний комітет у США представив "дорожню карту" зі стримування деструктивної поведінки Росії - The Hill

Пріоритетним напрямком названо забезпечення перемоги України у її оборонній війні проти Росії

Двопартійний комітет, що опікується підтримкою демократії та прав людини в пострадянських державах, наполягає на тому, щоб Сполучені Штати відмовилися від статус-кво у відносинах з Росією, що склався після холодної війни, і назвали Москву «постійною» загрозою для глобальної безпеки.

У доповіді Гельсінкської комісії, яку видання The Hill отримало до публікації, стверджується, що Вашингтон має переглянути своє мислення щодо Росії, як це було в останні кілька років із Китаєм, і відповідним чином розподілити ресурси. Крім того, у доповіді представлено «дорожню карту» з мінімізації та стримування деструктивної поведінки Росії до появи внутрішніх сил, необхідних для докорінної зміни Росії».

[see_also ids=«611614»]

Пріоритетним напрямком стратегії доповіді є забезпечення перемоги України в її оборонній війні проти Росії. Автори закликають надати Києву «масштабну» військову та гуманітарну допомогу і дозволити збройним силам України завдавати ударів углиб території Росії за допомогою наданої США зброї.

Політичні пропозиції, що містяться в доповіді, йдуть далі зобов'язань адміністрації Байдена щодо України і вступають у протиріччя з позицією колишнього президента Трампа, кандидата в президенти від Республіканської партії, і його союзників у Конгресі.

Трамп уже давно стверджує, що США витрачають занадто багато коштів на забезпечення європейської безпеки. І він проводить кампанію з укладення угоди між Україною і Росією шляхом прямих переговорів з їхніми лідерами, включно з президентом Росії Володимиром Путіним.

Однак голова Гельсінського комітету республіканець Джо Вілсон (штат Північна Кароліна) відкинув можливість того, що Трамп укладе угоду з Путіним.

«Я не сумніваюся, що Дональд Трамп переконається в нещирості військового злочинця Путіна», - сказав Вілсон в інтерв'ю The Hill, коротко обговорюючи доповідь.

«Путін - це не та людина, з якою можна укласти угоду, яка була б суттєвою, яка б трималася».

Віцепрезидентка Гарріс, кандидатка в президенти від Демократичної партії, здебільшого окреслила продовження політики президента Байдена щодо України. Яструби України в обох партіях кажуть, що адміністрація занадто повільно постачає Києву зброю, необхідну для відсічі Росії.

Але хоча президентські перегони, безумовно, впливатимуть на політику США щодо України та Росії найближчими роками, ставлення в Конгресі також матиме вирішальне значення для визначення пріоритетів у глобальному масштабі, йдеться у виданні.

Зазначається, що навіть незважаючи на зростаючу опозицію до надання військової та економічної підтримки Україні в Республіканській партії, лідери, які займаються зовнішньою політикою, в основному виступають за підтримку України, забезпечення зобов'язань перед НАТО і зміцнення демократії в пострадянських державах.

Серед них - Вілсон, а також голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол (R-Texas), голова Спеціального комітету Палати представників з розвідки Майк Тернер (R-Ohio), лідер меншості Сенату Мітч Макконнелл (R-Ky), член Комітету з міжнародних відносин Сенату Джеймс Ріш (R-Idaho), і багато інших.

Ці законодавці, найімовірніше, візьмуть висновки доповіді про те, що «Сполучені Штати повинні готуватися до довгострокового протистояння, розуміючи, що Росія має багатовікову історію жорстокого імперіалізму щодо своїх сусідів, Європи і всього світу загалом».

Висновки здаються очевидними з огляду на масштаби порушень Москвою міжнародних законів і норм: захоплення Криму й окупація Донбасу 2014 року; повномасштабне вторгнення в Україну 2022 року; вторгнення й окупація Грузії 2008 року; напад Кремля на політичних дисидентів усередині країни й за кордоном; втручання в американські й інші демократичні вибори; викуп американців, яких ув'язнено у в'язницю в Росії.

Однак зовнішньополітична ортодоксія змінюється повільно, і з часів закінчення холодної війни переважала думка, що співпраця з Росією та економічні стимули стримають її поведінку. Гельсінкська доповідь прагне поховати цю думку.

«Я думаю, що основна ідея полягає в тому, що ми відмовляємося від 30-річної помилкової політики», - сказав один із представників Конгресу, знайомий із доповіддю.

«Не потрібно далеко ходити, щоб побачити, що кожен президент у перші кілька місяців свого правління йде і зустрічається з Путіним».

США та їхні союзники в Європі все ще з'ясовують, як поводитися з Росією через понад два з половиною роки після того, як вона почала повномасштабне вторгнення в Україну. Адміністрація Байдена, як правило, дипломатично цуралася Росії і прагнула ізолювати її економічно, зберігаючи водночас деякі канали зв'язку, щоб уникнути ескалації та розв'язувати питання, що становлять взаємний інтерес, наприклад, переговори про звільнення ув'язнених.

Деякі республіканці, розчаровані майже трирічною війною і підтримкою США на суму близько 175 мільярдів доларів, закликають США безпосередньо втрутитися в переговори про припинення війни. Вони застерігають від ігнорування ядерних загроз Росії, оскільки Україна веде боротьбу за кордон.

Адміністрація Байдена надавала військову підтримку Україні невеликими порціями, щоб промацати «червоні лінії» Росії і не спровокувати Путіна на виконання його погроз щодо розгортання ядерної зброї.

Але ізоляціоністи, які підтримують Трампа, не хочуть, щоб США взагалі брали в цьому участь. У статті, написаній колишнім незалежним кандидатом у президенти, який став прихильником Трампа, Робертом Ф. Кеннеді-молодшим і Дональдом Трампом-молодшим, вони стверджують, що прямі переговори з Путіним дадуть змогу припинити війну в Україні та «запобігти ядерному спустошенню».

Українці та найстійкіші прихильники Києва критикують цю лінію мислення, заявляючи, що Україна вже неодноразово перетинала «червоні лінії», які Росія позначила як «червоні лінії», не провокуючи ядерну війну.

Вони також стверджують, що Путін - нещирий парламентер, і будь-яка угода, що поступається Росії українською територією, додасть російському лідеру сил для відновлення експансіоністської війни в Україні, продовження агресії в сусідніх пострадянських державах і потенційного нападу на країни-члени НАТО, в яких Москва вже веде гібридну війну.

Рекомендації Гельсінкської доповіді полягають у тому, що «не можна просто відмахнутися» від ядерної шаблезубості Росії, але що вирішення проблеми бринкманства полягає в тому, щоб відповісти на неї «здоровим глуздом».

«Ми не можемо дозволити страху керувати тим, як ми думаємо про подібні речі», - пояснив помічник конгресмена, кажучи про рекомендації доповіді, що закликають розробити план реагування на можливі ядерні загрози і напади.

Автори доповіді хочуть змінити мислення Вашингтона, відмовившись від розгляду Росії як наддержави і найближчого суперника США тільки тому, що у неї є ядерна зброя.

США повинні мати довгострокову стратегію підтримки демократичного врядування та верховенства закону в країнах, вразливих перед загрозами з боку Росії, йдеться в доповіді.

«Завдяки наполегливим зусиллям, спрямованим на зміцнення процвітання і демократії та протидію авторитарному впливу Росії, ми можемо звести до мінімуму спроможність Росії загрожувати вільним суспільствам», - стверджують доповідачі.

Джерело матеріала
loader
loader