Потужний вибух назавжди змінив Землю: вчені розповіли, що сталося
Потужний вибух назавжди змінив Землю: вчені розповіли, що сталося

Потужний вибух назавжди змінив Землю: вчені розповіли, що сталося

Потужний вибух назавжди змінив Землю: вчені розповіли, що сталося

Неподалік нашої планети вибухнула наднова.

Вчені заявили про те, що вибух наднової, який стався неподалік Землі, міг назавжди змінити планету. За словами дослідників, цей вибух міг стимулювати бум біорізноманіття, повідомляє Science Alert.

Коли потужна зірка вибухає надновою, вона не тільки вивільняє величезну кількість енергії. Такі вибухи є відповідальними за створення деяких важких елементів, включаючи залізо, які викидаються в космос.

На Землі є два скупчення ізотопу заліза Fe60 у донних відкладах, вік яких становить два-три та п'ять-шість мільйонів років. І вибухи, що створили це випромінювання, також обрушили на Землю космічне випромінювання.

У ході нового дослідження вчені вивчили, скільки енергії від цих вибухів досягло планети і як це випромінювання могло вплинути на життя на Землі.

"Життя на Землі постійно розвивається під постійним впливом іонізуючого випромінювання як земного, так і космічного походження", - пишуть автори.

Земне випромінювання повільно зменшується протягом мільярдів років. Але не космічне випромінювання. Кількість космічного випромінювання, якому піддається Земля, змінюється в міру того, як наша Сонячна система рухається галактикою.

"Активність прилеглих наднових (SN) може підвищити рівень радіації на поверхні Землі на кілька порядків, що, як очікується, вплине на еволюцію життя", - заявили вчені.

За словами вчених, накопичення віком два мільйони років з'явилися безпосередньо внаслідок вибуху наднової. А давніші – через те, що Земля пройшла через космічну «бульбашку». Ці бульбашки утворюють OB-зірки – масивні та короткоживучі, які випускають потужні вітри, які й створюють «бульбашки». Наша Сонячна система знаходиться всередині однієї з таких бульбашок. Вона називається Місцевою бульбашкою, була створена мільйони років тому і простягається майже на 1000 світлових років завширшки.

Земля увійшла до Місцевої бульбашки приблизно п'ять-шість мільйонів років тому. І її не можна назвати тихим місцем. Для створення бульбашки знадобилося приблизно 15 вибухів наднових, які сталися протягом 15 мільйонів років.

Доза радіації могла бути достатньо сильною, щоб створити дволанцюжкові розриви ДНК. Це серйозне ушкодження, що може призвести до хромосомних змін і навіть загибелі клітин. Але є й інші ефекти з погляду розвитку життя Землі.

«Дволанцюгові розриви в ДНК можуть потенційно призвести до мутацій та стрибка у диверсифікації видів», — заявили вчені. Випромінювання SN було недостатньо потужним, щоб спричинити вимирання. Але воно могло бути досить потужним, щоб викликати більше мутацій, що могло б призвести до більшої диверсифікації видів.

Раніше вчені об'єднали зображення, отримані телескопом «Джеймс Вебб» та рентгенівською обсерваторією «Чандра», та представили зображення нейтронної зірки, яка знаходиться в одній із найвідоміших та найкрасивіших туманностей.

Джерело матеріала
loader
loader