Без прописки більше 30 днів? Готуйтесь "витрусити" останні гроші з гаманця
Без прописки більше 30 днів? Готуйтесь "витрусити" останні гроші з гаманця

Без прописки більше 30 днів? Готуйтесь "витрусити" останні гроші з гаманця

В Україні існує законодавство, яке чітко регулює правила щодо прописки як для громадян, так і для іноземців, та передбачає штрафи за їх порушення. Відповідно до Статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), будь-яка особа, незалежно від її статусу, має право перебувати без офіційної прописки на території країни не більше 30 днів.

Це стосується як громадян України, так і іноземців та осіб без громадянства. Після переїзду на нове місце проживання кожен зобов'язаний зареєструвати або задекларувати свою нову адресу протягом 30 календарних днів.

Прописка в Україні, скріншот: YouTube

Ця вимога поширюється також на іноземців і осіб без громадянства, які легально перебувають в Україні або отримали довідку про звернення за захистом. Вони мають право зареєструвати своє місце перебування на території країни.

У випадку порушення цієї норми, якщо воно не є тривалим, можливе обмеження попередженням. Однак, якщо особа не прописана понад рік, їй загрожує штраф у розмірі від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає від 17 до 51 гривні.

Людина тримає гроші в руках

Це досить символічна сума, проте важливо враховувати обов'язковість дотримання правил прописки. Рішення про накладення штрафних санкцій ухвалюються не судом, а виконавчими комітетами місцевих рад – сільських, селищних або міських.

Крім того, Знай.ua повідомляв, отримати відстрочку стало простіше: жодних виправдань перед ТЦК

Джерело матеріала
loader
loader