Захід розуміє, чим загрожує брак військової допомоги Україні - експерт
Захід розуміє, чим загрожує брак військової допомоги Україні - експерт

Захід розуміє, чим загрожує брак військової допомоги Україні - експерт

Захід і безпосередньо США, як лідер у сфері безпеки у світі, усвідомлюють відповідальність за своєчасність надання військової допомоги Україні.

Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучила політолог Олеся Яхно.

За її словами, генерал Бен Ходжес визначив три рівні війни: стратегічний, тактичний і оперативний.

"Я думаю, Захід усе-таки поступово приходить до рівня стратегічного, якщо ми говоримо про розуміння перемоги, про розуміння принципів, коли всі декларують, що принципи повинні будуватися на Статуті ООН. Але водночас це не так просто реалізувати. Є питання глобальної безпеки щодо участі України в євроатлантичних структурах, але тут рішення не можуть бути ухвалені одномоментно, і все-таки є певна прив’язка до риторики президентських виборів. І не дарма велике засідання "Рамштайну" призначено на наступний місяць у контексті пріоритетів саме військових", — зауважила Яхно.

Вона звернула увагу, що оперативний і тактичний рівні є найважливішою частиною руху до миру та передумов створення запиту на мир.

"Наразі вони залежать від швидкості, темпів і масштабів наданої Заходом фінансової допомоги. Тому, я думаю, що, попри виборчу кампанію в США, попри те, що не так швидко, як нам би хотілося, але Захід перебудовується в усвідомленні загальних ризиків, пов’язаних із війною і з альянсами, які намагається влаштовувати Росія, якщо ми говоримо про Іран, про Північну Корею", — сказала політолог.

Яхно вважає, що Захід помітив, як Росія скористалася паузою в наданні допомоги Україні взимку і навесні.

"Я думаю, що Захід розуміє, чим загрожує нестача військової допомоги, тому, звісно, це дуже гарний результат і дуже гарна новина, що Сполучені Штати виділяють великий пакет військової допомоги — практично 8 млрд дол. Це дуже хороша новина з погляду конкретних результатів. Те, що було засідання "Великої сімки" плюс Україна, де понад 30 країн підписалися або схвалили декларацію про те, що допомагатимуть відновленню України після процесу військових дій, — це теж дуже хороша новина", — поділилася вона думкою.

Джерело матеріала
loader
loader