Китай рятує Росію і допомагає воювати проти України: The Times виявив докази
Китай рятує Росію і допомагає воювати проти України: The Times виявив докази

Китай рятує Росію і допомагає воювати проти України: The Times виявив докази

Китай неодноразово відкидав звинувачення у постачанні Росії зброї.

З'явилися докази того, що Китайнадавав Росії зброю, яку та використовує у війні проти України. 

Про це пише The Times.

Західні офіційні особи поділилися з журналістами підсумками доповіді, яка вказує на значну ескалацію і допомогу Пекіна Москві.

У документі йдеться про те, що одна з компаній Китаю направила до Росії для випробувань низку спеціально розроблених військових безпілотників. Кінцевий їхній пункт призначення перебуває в Україні, на полі бою.

Анонімний західний чиновник у спілкуванні з журналістами не став розкривати назву китайської компанії, однак зазначив, що угода відбулася ще минулого року. Це є доказом того, що "китайські компанії постачають Росії смертоносну зброю для використання в Україні".

"Хоча китайський уряд може і не визнавати цього, йому буде важко приховувати свою зростаючу підтримку", — заявив чиновник.

Це був другий за сім місяців візит очільника Кремля до Китаю — і четверта зустріч двох лідерів, відколи Росія розпочала повномасштабну війну проти України в лютому 2022 року.

За цей час Пекін став життєво важливим партнером Москви, оскільки прагне пом'якшити вплив західних санкцій, запроваджених через воєнну агресію РФ.

Пекін став ключовим постачальником автомобілів, одягу, сировини та багатьох інших товарів в Росію після того, як західні країни запровадили проти неї санкції.
2023 року товарообіг Росії й Китаю встановив історичний рекорд. За даними китайської митниці, він перевищив 240 млрд доларів, що на 64% більше, ніж 2021 року (до вторгнення Росії до України).

Російський імпорт з Китаю становив 111 млрд доларів, а експорт до Китаю - 129 млрд доларів.

Експорт китайських автомобілів та запчастин до Росії 2023 року досяг 23 млрд доларів порівняно з 6 млрд роком раніше.

Пекін проігнорував західні санкції і закупив у РФ 107 мільйонів тонн сирої нафти, що на 24% більше, ніж 2022 року. А також вісім мільйонів тонн зрідженого природного газу, що на 77% більше, ніж 2021 року.

Джерело матеріала
loader