Розвідка США побоюється силової відповіді Москви на дозвіл Києву бити по РФ — NYT
Розвідка США побоюється силової відповіді Москви на дозвіл Києву бити по РФ — NYT

Розвідка США побоюється силової відповіді Москви на дозвіл Києву бити по РФ — NYT

Розвідка США побоюється силової відповіді Москви на дозвіл Києву бити по РФ — NYT

При цьому американські посадовці вважають, що рішення не призведе до значних змін на полі бою.

Розвідка США вважає, що РФ, можливо, відповість "з більшою силою" Сполученим Штатам та союзникам на дозвіл Україні бити по території Росії далекобійною західною зброєю. Відповідь Москви може охоплювати "смертоносні атаки", повідомляє The New York Times з посиланням на джерела.

При цьому американські посадовці вважають, що "ризикове рішення" не призведе до значних результатів на полі бою. Оцінка розвідки применшує вплив ракет великої дальності на хід війни, оскільки Україна наразі має обмежену кількість такої зброї, і неясно, скільки ще зможуть надати західні союзники.

Ця інформація може частково пояснити, чому президент США Джо Байден не може ухвалити рішення про дозвіл Україні бити по РФ. Журналісти вказують, що наразі рішення залишається за американським лідером, який зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та обговорював це питання.

Зазначається, що Британія менше побоюється російської відповіді. Зокрема, лідери країни висловили підтримку дозволу українцям використовувати західні ракети великої дальності, але чекають рішення Байдена з цього питання, оскільки потенційна відповідь Москви може мати наслідки для безпеки союзників в цілому.

NYT додає, що потенційно росіяни можуть відповісти підпалами та диверсіями на об’єктах союзників в Європі та активізувати потенційно смертоносні атаки на військові бази США та ЄС. Американські посадовці стверджують, що російська військова розвідка несе відповідальність за більшість диверсій у Європі, які мали місце досі.

Раніше Зеленський заявляв, що Захід дозволить Україні бити по Росії далекобійною зброєю, якщо таке рішення ухвалить Байден. Він зазначав, що союзники, такі як Франція, Велика Британія, Італія та Німеччина дадуть дозвіл, але Сполучені Штати повинні бути лідером у цьому питанні. 

Нагадаємо, за даними The Times, США та Велика Британія розглядають можливість дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow для ударів вглиб Росії. Проте це рішення не оголосять публічно до перших атак, щоб це було несподіванкою для РФ.

Про те, чому союзники не дозволяють Україні бити по Росії далекобійною зброєю та коли США все ж таки ухвалять необхідне для Києва рішення, розповідає Володимир Кравченко у статті "Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії".

Джерело матеріала
loader
loader