Пролежить аж до самої весни: як зберігати картоплю у квартирі, щоб не гнила й не проростала
Пролежить аж до самої весни: як зберігати картоплю у квартирі, щоб не гнила й не проростала

Пролежить аж до самої весни: як зберігати картоплю у квартирі, щоб не гнила й не проростала

Картопля – це один із найголовніших овочів для кожної української родини, тому її запасають на зиму мішками, щоб вистачило до нового урожаю.

Якщо є погріб чи підвал, проблем зі зберіганням картоплі немає. Та що робити, коли треба зберігати овочі у квартирі? Досвідчені господарі поділилися кількома корисними порадами, які допоможуть зберегти бульби у відмінному стані до самої весни.

У чому зберігати картоплю

Щоб овочі зберігалися якомога довше, їм потрібна циркуляція повітря, тому поліетиленові пакети та інші щільні матеріали для тривалого зберігання не підходять. Картопля не гнистиме й не проростатиме у дерев’яних ящиках, полотняних мішках, плетених коробках тощо. Кмітливі господарі ще роблять отвори у пластикових відрах та контейнерах, якщо немає іншої тари.

Де і за якої температури найкраще зберігати картоплю у квартирі

Температура для зберігання картоплі повинна бути не більше семи градусів. За високої температури бульби почнуть в’янути чи проростати, за низької примерзнуть і матимуть солодкуватий смак. Якщо у приміщенні занадто тепло, то повітря можна охолоджувати, просто поставивши пластикові пляшки із замерзлою водою біля ящиків чи мішків з картоплею.

Бульби добре почуваються у темному приміщенні, куди не потрапляє пряме сонячне проміння. Щоб картопля добре зберігалася, їй потрібна вологість повітря, яка становитиме 85%. Якщо повітря в приміщенні сухе, можна поставити біля ящика з овочами ємність із водою.

Найчастіше у квартирах картоплю зберігають на балконі. Якщо він не засклений, ящики треба утеплювати, щоб бульби не померзли. Коли температура повітря знизиться до -6 градусів, овочі з балкону краще прибрати й перенести в інше місце. Найкраще картопля зберігатиметься біля вхідних дверей, вікон чи балкона. Ще одне гарне місце – під мийкою, де немає світла й оптимальна вологість.

Досвідчені господарі не рекомендують зберігати картоплю в холодильнику, бо вона змінить свій смак. Після такого зберігання її треба з’їсти упродовж трьох днів.

Як подовжити термін зберігання картоплі: корисні поради

  1. Слідкуйте за станом бульб і якомога частіше перебирайте.
  2. Щоб захистити картоплю від плісняви, перекладіть її горобиновим листям. Воно має речовини з антибактеріальними та антисептичними властивостями.
  3. Слід звертати увагу на колір овочів, якщо бульби позеленіли чи потемніли, їх краще викинути.
  4. Якщо картопля починає проростати, покладіть до коробки яблука чи м’яту, це уповільнить процес.
  5. Щоб картопля не псувалася і не проростала, її можна обробити регулятором росту, такі засоби продаються у спеціалізованих магазинах.

Як доглядати за трояндами восени: 6 речей, які треба обов'язково зробити

Як підготувати терасу до зими, щоб деревина не почала гнити: що потрібно зробити вже зараз

Що посадити на городі під зиму: не лише часник та цибулю

Джерело матеріала
loader
loader