Хорватія готова запускати обов'язкову військову службу
Хорватія готова запускати обов'язкову військову службу

Хорватія готова запускати обов'язкову військову службу

Джерело

Міністр оборони Хорватії Іван Анушич заявив, що держава вже підготувала всі передумови для запровадження обов'язкової військової служби. Її запуск планується вже зовсім скоро: на початку 2025 року. Але для того, щоб система повноцінно запрацювала, потрібне політичне рішення, яке має прийняти парламент за підтримки прем'єр-міністра та президента.

Анушич додав, що інструктори на полігонах вже готові, і є одразу три локації для розміщення призовників. Планується, що щороку приблизно 17-18 тисяч юнаків, яким виповниться 18 років, отримають запрошення на проходження базової військової підготовки.

Також пару стрічок про тих, хто каже «Я не піду». Для тих молодих хорватів, хто відмовляється від військової служби за переконаннями, буде можливість проходити цивільну службу в органах місцевого самоврядування – так було до 2008 року, коли обов'язкова служба у Хорватії була припинена. Втім, як ви зрозуміли, у випадку серйозної потреби ця поблажка також виглядає не надто надійною.

Міністр також зазначив, що базова підготовка коштуватиме країні менше 5 млн євро за одне покоління. Він наголосив на необхідності подальшого покращення умов праці та підготовці більш сучасної інфраструктури для військовослужбовців.

Від редакції. Міністр оборони мав конфлікт із президентом Хорватії, який відверто зривав програму підготовки вже діючих військовослужбовців. Як бачите, тепер міністерство виконало всі свої задачі, урізавши будь-які аргументи про свою неготовність, і лишили проросійському популісту лише один варіант: якщо й заважати загальній БЗВП, то тільки під свою власну відповідальність. Доволі тонкий хід, пане Анушич.

Название источника
Твій Intermarium
Ссылка на материал
https://t.me/intermariumua
Джерело матеріала
loader