Якщо Зеленський реалізує свій план, є надія на завершення війни у 2025 році - сенатор Грем
Якщо Зеленський реалізує свій план, є надія на завершення війни у 2025 році - сенатор Грем

Якщо Зеленський реалізує свій план, є надія на завершення війни у 2025 році - сенатор Грем

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав Президента США Джо Байдена дозволити Україні бити вглиб території РФ західною зброєю, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів.

Як передає Укрінформ, про це Грем заявив після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським у Сенаті, повідомляє VOA.

“Президент Зеленський заявляє, що хоче закінчити цю війну через переговори. Єдиний спосіб посадити РФ за стіл - це вдарити їх сильніше, ніж ми б'ємо по них сьогодні", – сказав сенатор журналістам.

Грем додав, що мати дозвіл на використання ракет великої дальності, щоб бити по військових цілях є головним запитом українського президента.

"Він вірить, що якщо розбити ці російські бази (ракетні та військово-повітряних сил), з яких відбуваються атаки на його країну, це дасть йому важіль впливу, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів. Я також у це вірю”, – зазначив Грем.

За словами законодавця, жодні гроші не допоможуть, якщо не посилити здатність України більш ефективно вести боротьбу з РФ.

“Тому, ПрезидентеБайден, якщо ви не дозволите цього зараз, Росія з часом знесилить Україну, виробництво зброї у РФ зростає, тож в довгостроковій перспективі відсутність змін у військовій стратегії піде на користь Росії", – наголосив Грем.

Він додав, що ким би не був наступний президент США, "чи це буде він, чи вона", якщо Байден дозволить Україні почати вражати законні військові цілі, щоб чинити тиск на Путіна, він зробить цим наступному президенту "велику послугу".

"Чи це Трамп, чи Гарріс, вони матимуть певні важелі для припинення цієї війни”, – наголосив сенатор-республіканець.

Якщо Україна розпочне реалізацію свого плану та зможе стріляти вглиб РФ, війна наступного року може завершитись перемогою України, переконаний сенатор.

"Отже, Президенте Байден, я знаю, ви хочете, щоб Україна перемогла. Ви маєте дозволити Президенту Зеленському реалізувати цей план. У нього є план. У нього є конкретні військові цілі. Якщо він зможе почати виконувати цей план, це дає нам найкращу надію на завершення цієї війни у 2025 році”, – зазначив законодавець.

На запитання журналістів, чи може Путін вдатися до ескалації у випадку обстрілів вглиб РФ західною зброєю, сенатор відповів, що не варто дозволяти російському лідеру впливати на політику щодо цієї війни.

“Щоразу, коли ми даємо їм [українцям] більше обладнання, Путін погрожує. Якщо ви дозволите Путіну формувати політику, ми програємо. Не дозволяйте йому робити політику. Зміна політики, якої я хочу, полягає в тому, щоб вразити законні військові цілі, які використовує РФ, щоб вбивати цивільних осіб та тероризувати український народ”, – відповів він.

Він наголосив, що мова йде лише про обстріли виключно військових об’єктів в РФ, “ми не говоримо про вторгнення до Москви”.

“Якщо ви продовжуватимете політику стримування України, тому що стурбовані ескалацією, то приречете їх на програш", - додав Грем.

“Я сподіваюся, що Україна продемонструє здатність завдати ударів по РФ таким чином, щоб покласти край цій війні шляхом дипломатичного врегулювання, і наступний президент [США] матиме певні важелі впливу, коли прийде час”, - підсумував сенатор-республіканець.

Грем висловив сподівання, що візит Зеленського до США завершиться створенням нової стратегії, як завершити війну в Україні.

“Я сподіваюся, що цього тижня чи на початку наступного він поїде не лише маючи двопартійну підтримку, щоб продовжувати боротися за Україну, а й поїде з новою стратегією, яка зробить завершення війни на вигідних умовах більш імовірним. Якщо ж він поїде і не буде жодних змін у військовій стратегії щодо тиску на Путіна, я думаю, що це буде найбільша помилка Президента Байдена”, – зазначив Грем.

Як повідомляв Укрінформ, президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден провели зустріч в Овальному кабінеті Білого дому.

Теги за темою
США Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader