Які далекобійні ракети є в України: експерт розповів
Які далекобійні ракети є в України: експерт розповів

Які далекобійні ракети є в України: експерт розповів

Україна має Storm Shadow, Harpoon, HARM та ATACMS, які раніше були отримані від країн Заходу. Є і нові українські зразки, зокрема, нова ракета-дрон "Паляниця" і не тільки...

Відомий західний OSINT-дослідник H.I. Sutton підготував ілюстрацію з лінійкою далекобійних ракет України, здатних уражати наземні цілі.

Інфографіку та короткий опис до зображених зразків опубліковано на сайті аналітика. 

В першу чергу, звертає на себе увагу гігантська ракета, підписана як ‎SA-5 Gammon‎. Це ніщо інше як натівська класифікація добре відомого радянського ЗРК С-200, створеного ще у 60-ті. 

Раніше Україна використала щонайменше кілька таких ракет у доволі незвичної для них ролі зброї класу "‎поверхня-поверхня"‎. І хоча формально це далекобійна зброя, ракета не дуже підходить для сучасної війни, являючи собою "відчайдушний захід".

Також на зображенні можна бачити старий радянський розвідувальний БПЛА Ту-143, який Україна модернізувала та використовувала для ударів по території РФ. 

Окрім цього, на ілюстрації присутні ракети Storm Shadow, Harpoon, HARM та ATACMS, які раніше були отримані від країн Заходу. Є і нові українські зразки, зокрема, нова ракета-дрон "Паляниця". 

У нижньому правому кутку можна бачити боєприпас AGM-154 JSOW, який взагалі-то не є ракетою у класичному розумінні. Втім, його також можна назвати "далекобійним", адже дальність JSOW може досягати 130 км. 

Зазначимо, що раніше JSOW вже інтегрували до складу арсеналу винищувача F-16, отже, Україні не потрібно буде проводити додаткових технічних робіт.

Джерело матеріала
loader