Демограф Лібанова запевнила, що бебі-буму в Україні після війни не буде і пояснила чому
Демограф Лібанова запевнила, що бебі-буму в Україні після війни не буде і пояснила чому

Демограф Лібанова запевнила, що бебі-буму в Україні після війни не буде і пояснила чому

В Україні не варто очікувати бебі-буму після завершення війни, тому що у нас занадто мало молоді. Про це заявила директорка Інституту демографії НАН України Елла Лібанова на міжнародному семінарі "Гендерно відповідальна та інклюзивна публічна служба", передає "Інтерфакс-Україна".

- Сьогодні за кордоном, якщо довіряти Євростату, 4,2 млн наших мігрантів. З них третина - це діти й підлітки до 18 років, десь 6-7% - 65+, тобто непрацездатний вік, решта - працездатний вік... Там 20% чоловіків, а решта - жінки. Навіть якщо ми їх усіх повернемо, якимось дивом, депопуляція в Україні неминуча, - сказала Лібанова.

Вона пояснила, що некоректно порівнювати сьогоднішню ситуацію в Україні з Другою світовою війною, після закінчення якої стався так званий бебі-бум.

- Ніякого бебі-буму - забудьте це слово. Усі посилаються на те, що було після Другої світової війни. Але я перепрошую, тоді засоби контрацепції були дуже поширені, люди про них знали хоч щось? Крім того, скільки років подружжя було розірване?... Тому забудьмо про всі розмови щодо бебі-буму, - заявила вона.

Схожу думку Лібанова висловила в інтерв'ю Коротко про у січні 2023 року. Тоді демограф пояснила, що у 2022 році падіння народжуваності ще не було критичним, бо в першій половині року на світ з’являлися діти, зачаті до війни. 

  • 13 вересня ЦРУ опублікувало антирейтинг смертності у світі, який очолила Україна. Згідно зі статистичними даними, рівень смертності в Україні становить 18,6 на 1000 осіб, що робить його найвищим у світі.
  • 5 серпня "Опендатабот" опублікував дані, згідно з якими у перше півріччя 2024 року в Україні народилося 87 655 дітей. За даними Мін'юсту, це на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас зафіксовано 250 972 смертей. Найбільше немовлят та померлих в Україні було на Дніпропетровщині та у Києві.
     
Джерело матеріала
loader
loader