"Він образився": Time пояснює, чому зірвалася зустріч Зеленського з Трампом
"Він образився": Time пояснює, чому зірвалася зустріч Зеленського з Трампом

"Він образився": Time пояснює, чому зірвалася зустріч Зеленського з Трампом

"Він образився": Time пояснює, чому зірвалася зустріч Зеленського з Трампом

Після відвідин Зеленським заводу з виробництва снарядів у Пенсільванії настрій кандидата від республіканців змінився.

Чимало країн нервово стежать за президентськими перегонами в США, але ні для кого не стоїть так багато на кону, як для народу України. Для України їх результат може визначити, як закінчиться війна проти Росії, і керівництво держави вже кілька місяців бореться за підтримку з боку обох кандидатів.

До цих зусиль, кульмінацією яких став візит президента Володимира Зеленського до США цього тижня, долучилися священики і мільярдери, високооплачувані лобісти і колишній прем'єр-міністр Великої Британії, пише Time.

У неділю, коли Зеленський прибув до США, деякі чиновники з його оточення, схоже, стримували свої очікування. Незалежно від того, хто переможе в листопаді, сказав виданню один з них, «для нас все стане ще гірше». На думку деяких членів команди Зеленського, перемога Камали Гарріс, швидше за все, продовжить політику адміністрації Байдена, яку Зеленський і його радники вважають надто обережною і нерішучою у протистоянні з Росією. З іншого боку, перемога Трампа несе в собі як ризики, так і можливості для українців, вважають чотири співрозмовника, знайомі з роботою з обома кандидатами.

«Існує певний рівень надії на Трампа. Звичайно, ми можемо помилятися. Ми не знаємо, наскільки він розділить Захід загалом. Він може послабити його... Але хтось повинен зупинити цю війну, і не схоже, що Камала Гарріс може зіграти цю роль. Трамп теоретично може зробити якісь радикальні кроки, принаймні це наше сприйняття», - сказав один із українських посадовців у інтерв'ю TIME в Києві перед візитом Зеленського до США на умовах анонімності. 

Цього тижня, коли Зеленський зустрічався зі світовими лідерами в Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку, риторика Трампа обернулася проти нього, і він почав насміхатися над Зеленським на своїх передвиборчих мітингах. Нападки здивували українців, адже лише за два місяці до цього, під час сердечної телефонної розмови в липні, Трамп пообіцяв Зеленському, що підтримуватиме Україну. 

«То яким же є справжній Трамп? Це все ще відкрите питання», - питається один із членів української команди, який цього тижня вирушив до США разом із Зеленським. 

З огляду на те, наскільки напруженою залишається президентська гонка в США, українці не можуть дозволити собі припинити взаємодію з жодним із кандидатів. З літа вони намагаються навести мости зі штабом Трампа, проводячи численні зустрічі з високопоставленими республіканцями та колишніми чиновниками адміністрації експрезидента.

Серед найвідоміших – Майк Помпео, колишній директор ЦРУ та державний секретар, який висловив зацікавленість у приєднанні до можливої майбутньої адміністрації Трампа. Протягом останніх місяців він кілька разів зустрічався з українськими високопосадовцями, допомагаючи їм зрозуміти динаміку президентських перегонів у США та еволюцію позиції штаба Трампа щодо війни в Україні. У середині вересня Помпео зустрівся із Зеленським у Києві і дав кілька практичних порад щодо того, як просувати дипломатичну стратегію України: апелювати до інтересів Америки, а не до її цінностей.

«Це має бути стара добра жадібність. Це має бути стара добра, комерційна, орієнтована на прибуток, стимулююча, ризикована, підприємницька модель, яка забезпечить стійке місце для України», – сказав Помпео в інтерв'ю виданню TIME у Києві після зустрічі із Зеленським. 

Заклики до США про допомогу в захисті демократії чи виживання України як нації, за його словами, навряд чи забезпечать довготривалу підтримку Трампа. 

Намагаючись донести цей меседж до Трампа і його прихильників, деякі з республіканських союзників Зеленського вказали на ресурсне багатство, яке Україна може запропонувати США після війни. Сенатор Ліндсі Грем, союзник Трампа, наголосив на цьому у відео, яке він записав із Зеленським у Києві на початку цього місяця. 

«Вони сидять на трильйоні доларів корисних копалин, які могли б принести користь нашій економіці. Тому я хочу продовжувати допомагати нашим друзям в Україні», – сказав республіканець.

Зеленський, який сприйняв це зауваження з ввічливою посмішкою, досі уникав таких прямих апеляцій до економічних інтересів США, вважаючи за краще натомість стверджувати, що Україна захищає не лише себе, а й увесь вільний світ від російських нападів. Він сподівався донести цей аргумент до Трампа особисто, і Трамп заявив минулого тижня, що «ймовірно» зустрінеться із Зеленським під час свого візиту до США.

За даними наближених до Зеленського джерел, їхні команди обговорювали ідею зустрічі в маєтку Трампа в Мар-а-Лаго. Але українці відкинули цю можливість, оскільки це могло бути розцінено як підтримка кампанії Трампа.

Натомість українці попросили зустрітися з Трампом на більш нейтральній території, наприклад, на знімальному майданчику американської телевізійної мережі для спільного інтерв'ю. За словами одного з українських чиновників, цей варіант ще обговорювався, коли Зеленський приземлився в США. 

Але перший публічний захід під час візиту, схоже, змінив тон цих дискусій. У неділю Зеленський відвідав збройовий завод у Скрентоні у штаті Пенсільванія, місті, де народився і виріс президент Байден. Оглядаючи підприємство разом з губернатором штату Джошем Шапіро, який є демократом, Зеленський висловив подяку всім американським робітникам, які допомагають виробляти зброю для України. Але оптика візиту засмутила Трампа і його союзників, і їхні переговори про можливу зустріч із Зеленським зірвалися. 

«Здається, він образився», – говорить про Трампа один з українських чиновників. Він додав, що проблема, схоже, полягала у виборі місця зустрічі: рідне місто чинного президента США в штаті, де точаться гарячі суперечки за перевагу.

У понеділок, наступного дня після візиту Зеленського до Скрентона, Трамп провів мітинг у Пенсільванії, де перейшов до  нападок на українського лідера, назвавши його «найбільшим у світі продавцем» за те, що йому вдалося переконати США надати допомогу Україні. Трамп також заявив прихильникам, що Зеленський хоче перемоги демократів.

Наступного дня, на мітингу в Джорджії, Трамп використав схожу риторику. 

«Кожного разу, коли він приїжджає до Сполучених Штатів, він забирає з собою 100 мільярдів доларів. Але ми застрягнемо в цій війні, якщо я не стану президентом», – сказав він.

Такі висловлювання викликали занепокоєння серед спостерігачів в Україні, у тому числі в команді Зеленського. Втім, вони не бачать іншого виходу, окрім як продовжувати намагатися сподобатися кандидату від республіканців і заручитися його підтримкою.

«Звичайно, ми все це чуємо. Але ми все одно повинні спробувати», - сказав один з українських чиновників, близьких до Зеленського, про нещодавні висловлювання Трампа. 

Він додав, що їхня головна надія полягає в тому, що погляди Трампа на війну ще не визначилися, і що його непередбачуваний характер залишає місце для того, щоб його позиція змінилася в бік України.

У Києві союзники Зеленського вже кілька місяців намагаються вплинути на погляди Трампа на війну. Лідери активної спільноти баптистів країни неодноразово зверталися до євангельських союзників Трампа на Капітолійському пагорбі, в тому числі до спікера Палати представників Майка Джонсона.

Віктор Пінчук, український мільярдер, який перебуває в хороших відносинах з адміністрацією Зеленського, найняв колишню помічницю Трампа Келліенн Конвей в якості лобіста у Вашингтоні за плату в розмірі 50 тисяч доларів на місяць. Згідно з офіційними документами, поданими до Міністерства юстиції, Конвей консультуватиме Фонд Пінчука щодо «поточного стану поглядів на Україну серед обраних посадових осіб, кандидатів, експертів та лідерів громадської думки США». Термін дії лобістської угоди закінчується 14 листопада, приблизно через тиждень після дня виборів, якщо обидві сторони не домовляться про її продовження.

У середині вересня, приблизно за тиждень до приїзду Зеленського до США, Пінчук організував у Києві щорічний саміт, який зібрав низку впливових гостей зі США та Європи. Працюючи над програмою, Пінчук звернувся до Бориса Джонсона, колишнього прем'єр-міністра Великої Британії, щоб переконати Трампа взяти участь у саміті через прямий відеозв'язок. 

«На жаль, мені не вдалося цього зробити», - сказав Джонсон на конференції.

Замість цього Трамп надіслав коротке відеозвернення, яке він, очевидно, зняв на борту свого приватного літака, коли летів на передвиборчий захід. 

«Війна з Росією та Україною ніколи б не сталася, якби я був президентом», - сказав Трамп у відео,  викликавши неоднозначну реакцію у київській аудиторії. 

Він заявив, що однією з перших речей, яку він хоче зробити - це «врегулювати війну з Росією та Україною». Однак Трамп не запропонував жодного детального плану, як цього досягти. Раніше цього місяця кандидат на посаду віцепрезидента Трампа, сенатор Джей Ді Венс, запропонував «мирне врегулювання», яке передбачало б передачу Україною значної частини окупованої території Росії.

«Нинішня лінія розмежування між Росією та Україною має стати схожою на демілітаризовану зону», – сказав Венс у подкасті, який вийшов в ефір 11 вересня. 

Таке бачення завершення війни стривожило багатьох у Києві.

«Він занадто радикальний. Для нас це небезпечні сигнали, які надходять від потенційного віце-президента», - сказав Зеленський про Венса в інтерв'ю New Yorker, додавши, що від Трампа такої позиції не чув.

 Під частелефонної розмови Зеленського з Трампом у липні - їхньої першої розмови після вторгнення Росії в Україну на початку 2022 року - український лідер вийшов із неї заспокоєним.

«Його меседжі були настільки позитивним, наскільки це можливо», - сказав Зеленський.

Це заохотило українців повірити, що вони можуть переконати Трампа або принаймні збалансувати погляди, які Венс привніс до республіканської платформи. Але, як визнав Зеленський напередодні свого візиту до США цього тижня, змусити Трампа зрозуміти війну буде досить складним завданням.

«Мені здається, що Трамп насправді не знає, як зупинити війну, навіть якщо йому здається, що він знає. З цією війною часто буває так, що чим глибше ти дивишся на неї, тим менше розумієш», – сказав він в інтерв'ю New Yorker. 

 

 

 

 

Джерело матеріала
loader
loader