Знайшли в ритуальній ямі: археологи відкопали важливі артефакти солеварів часів неоліту
Знайшли в ритуальній ямі: археологи відкопали важливі артефакти солеварів часів неоліту

Знайшли в ритуальній ямі: археологи відкопали важливі артефакти солеварів часів неоліту

У Сольниці, Болгарія, археологи виявили ритуальні артефакти, яким понад 6000 років. Окрім предметів, вони знайшли залишки стародавніх жител і частини фракійського будинку пізнішого періоду.

Під час розкопок у болгарському регіоні Варна археологи виявили ритуальну яму з древніми артефактами в доісторичному поселенні, відомому як Сольниця, датованому приблизно 4000-4200 роками до н. е. Це місце, розташоване поблизу сучасної Провадії, має важливе історичне значення завдяки своїй ролі у виробництві та експорті солі, цінного товару в регіоні, пише Heritage Daily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Перші мешканці Сольниці збирали ропу з довколишніх соляних джерел, яку вони переробляли, поміщаючи її в керамічні глечики, встановлені в неглибоких ямах. Розпалюючи вогнища між глечиками, вони нагрівали розсіл, поки той не закипав, залишаючи шари солі.

З часом вони розробили досконаліші технології, включаючи спеціальні печі, що дозволило їм виробляти сіль у більших масштабах. Ці печі могли переробляти до 30 кілограмів солі за одне завантаження. Однак процвітання поселення зрештою підірвала серія руйнівних землетрусів, які завдали значної шкоди його оборонним спорудам і призвели до занепаду соляної економіки.

Фото: BTA

Нещодавнє відкриття ями з ритуальними жертвоприношеннями дозволило по-новому поглянути на духовні практики давніх мешканців регіону. Серед знайдених артефактів — зооморфна керамічна посудина у формі бика, символ сили та родючості в європейських культурах неоліту та енеоліту.

Також вдалося виявити добре збережену посудину, прикрашену геометричними візерунками, мініатюри людських фігурок, а ще предмети з кістки та кераміки. Крім того, археологи натрапили на залишки стародавніх жител і частини фракійського будинку високого статусу пізнішого періоду, що доповнює багату історичну розповідь про місце знахідки.

Важливо Вирізняється серед інших: археологи виявили майстерний артефакт римських часів у Карлайлі (фото)

Це відкриття демонструє культурне та економічне значення Сольниці і розкриває методи видобутку солі та церемоніальні практики її перших мешканців. Розуміння цих знахідок збагачує наші знання про доісторичні європейські суспільства та їхній зв'язок з важливими ресурсами, такими як сіль.

Раніше Фокус писав про те, як знайшли британський крейсер часів Першої світової війни. Він затонув незадовго після початку бойових дій.

Також ми розповідали про древню споруду, віком 6 000 років, яку виявили в печері Дженовеса. Знахідка доводить те, що люди жили на Майорці набагато давніше, ніж досі вважалося.

Джерело матеріала
loader
loader