Ціла екосистема: вчені знайшли дивовижні викопні останки 100 організмів
Ціла екосистема: вчені знайшли дивовижні викопні останки 100 організмів

Ціла екосистема: вчені знайшли дивовижні викопні останки 100 організмів

Ціла екосистема: вчені знайшли дивовижні викопні останки 100 організмів

Їхній вік перевищує 300 мільйонів років.

Міжнародна група вчених виявила цілу екосистему, що збереглася в осадових породах кам'яновугільного періоду. Вона складається із останків понад 100 організмів, вік яких становить 318-320 мільйонів років, повідомляє Science Alert.

Місцезнаходження викопних, назване Lantern North, було виявлено у східній частині Північної Америки у формації Вамсутта. Його геологічний профіль відрізняється від інших місць цієї епохи, розташованих у Пенсільванії, оскільки він складається з роздроблених порід більш ранніх епох.

Lantern North – це свого роду «капсула часу» сухого гірського середовища, яка зберегла записи про життя чотирилапих, членистоногих та груп насіннєвих рослин у той час, коли наземне середовище — і істоти, які нещодавно поширилися в ньому — швидко змінювалися.

«Виняткове збереження тонких відбитків і слідів дозволяє нам реконструювати поведінку та екологію способами, які зазвичай неможливі лише за допомогою викопних тіл. Ми можемо бачити, як ці ранні наземні спільноти функціонували як інтегровані екосистеми», - заявив палеоеколог з Університету Теннессі Джейкоб Беннер.

Вченим вдалося ідентифікувати 131 різний таксон рослин, включаючи 83 унікальні види листя рослин. Знахідка також зберегла найдавніші на сьогодні свідчення відкладання яєць комахами.

Дослідникам також вдалося виявити пошкодження на виді Cordaites, деревах, які виростали приблизно до 30 метрів, вони вважаються найраннішими хвойними. Ці ушкодження утворюються, коли комахи відкладають яйця поверхню рослини. Це вказує на те, що комахи могли почати відкладати яйця таким чином приблизно на 14 мільйонів років раніше, ніж вважалося.

Вчені також виявили деякі з ранніх свідчень утворення галів комахами, коли комаха або її личинки проникають у живу тканину рослини, щоб створити притулок і джерело їжі. Комаха хімічно змінює зростання рослини, утворюючи характерні форми та опуклості на поверхні рослини, відомі як галли.

«Ми бачимо докази складних взаємодій рослин і комах і деякі з ранніх появ основних груп тварин, які згодом стали домінувати в наземних місцеперебуваннях. Це місце дає нам безпрецедентний погляд на наземну екосистему часів вирішального періоду в еволюції життя на суші», - заявив один із авторів дослідження Річард Кнехт.

Раніше палеонтологи виявили в Техасі останки рідкісного гігантського мозозавра з гігантськими кулястими зубами. Їм вдалося знайти два фрагменти щелепи дорослої тварини Globidens alabamaensis, які проливають світло на її спосіб життя.

Джерело матеріала
loader