"Мільйони без тепла": Зеленський розкрив в ООН плани Путіна на зиму
"Мільйони без тепла": Зеленський розкрив в ООН плани Путіна на зиму

"Мільйони без тепла": Зеленський розкрив в ООН плани Путіна на зиму

25 вересня 2024 року Президент України Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. У своїй промові український лідер зосередився на загрозах ядерної безпеки з боку Росії та руйнуванні енергетичної інфраструктури України.

Зеленський розпочав свій виступ з нагадування про атаку російських військ на Запорізьку АЕС: "У березні 2024 року я отримав звіт, найбільш жахливий звіт про російську повномасштабну агресію проти України. Російські ракети літали біля нашого найбільшого реактора в Європі, ядерного реактора в Запоріжжі. Росіяни здійснили цей напад, як і інші напади протягом цієї війни, не думаючи про наслідки. Це були найжахливіші хвилини в цій війні, коли ніхто не знав, чи вдарить Росія і як ударить по ядерним приміщенням, по ядерним реакторам".

Президент України наголосив, що Запорізька АЕС досі перебуває під окупацією російських військ, що створює постійну загрозу ядерної катастрофи: "На жаль, ризик ядерного інциденту все ще продовжується. Це може стати найбільшим джерелом радіації в Європі і, можливо, навіть в усьому світі".

Зеленський також повідомив про нові загрози з боку Росії: "Нещодавно я отримав звіт від нашої розвідки: Путін знову планує атаки на наші ядерні реактори та інфраструктуру, щоб від'єднати ядерні реактори від системи енергопостачання і також від системи постачання інших країн".

Президент України підкреслив масштаби руйнувань енергетичної інфраструктури країни: "Росія знищила всю нашу теплорозподільчу та теплогенераційну інфраструктуру. Потенційно мільйони українців можуть залишитися без тепла взимку. Саме цього прагне Путін - залишити звичайних людей, жінок, людей похилого віку без тепла протягом зими, спричинити страждання цих простих людей".

Зеленський закликав міжнародну спільноту підтримати запропоновану ним "формулу миру": "Ми повинні відновити ядерну безпеку, енергія повинна припинити використовуватися в якості зброї. Ми повинні повернути всіх наших полонених, і ті цивільні особи, які були депортовані в Росію, мають повернутися в Україну. Україна має отримати гарантії нашої суверенності, нашої території. Російські окупаційні війська повинні вийти з нашої території".

На завершення виступу Президент України закликав всі нації світу об'єднатися заради миру: "Я хочу цього для своїх людей - реального миру, справедливого миру. І тому прошу вашої підтримки від всіх націй світу, щоби ми не розділяли світ. Давайте залишатимемося спільними націями, і це саме і принесе нам мир".

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader