Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році?
Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році?

Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році?

Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 1

У 2009 році, коли біткоїн тільки-но з’явився, будь-хто міг легко стати майнером. Достатньо було запустити спеціальну програму на звичайному комп’ютері або ноутбуці, щоб отримувати до 50 біткоїнів на день.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 2

Зростом популярності біткоїна майнінг ставав складнішим та дорожчим, а прибуток — усе меншим. Чи можна сказати що майнінг як явище зник? Для цього доведеться трохи зазирнути у минуле і купити біткоїни.

Зміст

  • 1 Початок
  • 2 Еволюція майнінгу
  • 3 Початок кінця чи кінець початку?
  • 4 Тож, чи зник майнінг?

Початок

У січні 2009 року розробник (або група розробників) під псевдонімом Сатоші Накамото створив блокчейн-мережу Біткоїн та однойменну криптовалюту (тикер BTC).

Для надійності та безпеки транзакцій він використовував алгоритм SHA-256, криптографічну хеш-функціюМайнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 3Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 4Хеш — це результат обробки вихідних даних за допомогою хеш-функції, яка перетворює цю інформацію в унікальний рядок фіксованої довжини. Хеши використовуються для перевірки цілісності та достовірності даних: якщо зміст інформації зміниться, її хеш також зміниться, що дозволяє виявити будь-які зміни. Перевага хешування в тому, що хеші не розкривають саму інформацію, забезпечуючи безпеку та конфіденційність.. Ця функція працює як спосіб перевірки роботи, тобто для підтвердження транзакцій у мережі.

Майнінг базується на складних математичних обчисленнях. Блокчейн-мережі (до яких відноситься й Bitcoin), де використовують протокол Proof-of-Work (PoW), майнери змагаються у розв’язання криптографічних задач. Першим, хто її розв’яже, отримує право додати новий блок у блокчейн і отримує винагороду у вигляді новостворених криптомонет.

Тобто, хеш-функція слугує інструментом, який перетворює будь-яку інформацію на випадковий набір букв і цифр. Завдання майнера — знайти число, яке, коли додати його до інформації про транзакції, дасть особливий результат після застосування хеш-функції. Цей результат мусить починатися з певної кількості нулів. Майнери постійно «вгадують» різні числа, поки хтось не знайде правильне. Правильне число = винагорода + новий блок.

Еволюція майнінгу

Допоки біткоїн майже нічого не коштував — цікавості до нього було мінімум, потужність мережі — невисока, а BTC роздавали наліво і направо на «кранах», тобто, видавали як винагороду за виконання простих задач в інтернеті, наприклад, за перегляд онлайн-реклами або проходження опитувань.

З часом BTC почав привертати усе більше уваги, як і блокчейн-технологія. Методи майнінгу теж швидко еволюціонували. Цей процес почав вимагати значних обчислювальних ресурсів і електроенергії, оскільки найліпше для виконання цієї задачі підійшли графічні прискорювачі (GPU або відеокарти). GPU здатні виконувати велику кількість однотипних обчислень одночасно, чого можуть звичайні процесори (CPU). На початкових етапах майнінгу, використання відеокарт було дешевим і доступним варіантом для індивідуальних майнерів.

22 травня 2010 року програміст і перший майнер біткоїна Ласло Ганєц заплатив 10,000 BTC за дві піци від Papa John’s, на той момент —  приблизно $25.

Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 5
Відоме фото, на якому, за легендою, видно результат майнінгу: від роботи відеокарт і тепла, що виділяється, розтанув сніг на даху.

У жовтні того ж року розроблено перший спеціалізований пристрій для майнінгу, що використовував графічні процесори. Це зробило виробництво блоків біткоїна та отримання винагороди в середньому в шість разів ефективнішим. При цьому середня вартість GPU у два рази перевищувала вартість середнього ЦП.

У 2011 з’явились спеціалізовані FPGAМайнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 6Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 7Field-Programmable Gate Array — один із підвидів програмованих інтегральних схем. для майнінгу біткоїна. Вони могли виконувати математичні операції для майнінгу вдвічі швидше, ніж найкращі GPU.

Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 8
Що вищий хешрейт майнера, то вища швидкість видобутку блоку і шанс на отримання винагороди за його створення. Фото: CoinMetrics

Згодом на ринок вийшли так звані «асіки» (від ASIC — Application Specific Integrated Circuit). «Асік» являє собою чіп або мікросхему, оптимізовану під виконання одного типу роботи швидше та ефективніше, ніж універсальні мікросхеми (такі, як GPU). У червні 2012 року компанія Butterfly Labs однією з перших створила ASIC, що зробило майнінгу біткоїнів у 1000 разів швидше.

Початок кінця чи кінець початку?

З часом складність майнінгу зросла, через велику кількість охочих до крипти, що вимагало потужнішого обладнання. Почалися свого роду «перегони озброєнь». Це зробило майнінг менш доступним для звичайних користувачів. До гри доєднались гравці з великими грошима.

Почався дефіцит потужних відеокарт, через що їх вартість різко зросла. Компаніям-виробникам GPU навіть довелося впровадити у свої чипи захист від майнінгу.

Почалися халвінги біткоїна, які вдвічі зменшують винагороду майнерів (відбувається приблизно раз на чотири роки. Вже було чотири такі події. Крім того, сам протокол розроблений таким чином, що з часом майнінг стає дедалі складнішим, що зменшує прибуток майнерів.

Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 9
Складність майнінгу біткоїнів у порівнянні з датами впровадження нових технологій майнінгу. Фото: coindesk.com

З часом витрати на майнінг (здорожчання відеокарт та іншого обладнання, електроенергії, підвищення складності та зниження винагороди) почали перевищувати доходи.

У 2022 році вартість біткоїна впала вдвічі, що спровокувало падіння ціни й інших криптоактивів. Майнити стало ще невигідніше.

Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 10
Дохід від майнінгу біткоїнів на одиницю наданої обчислювальної потужності в секунду. Фото: CoinMetrics

Збереження продуктивності та паралельне підвищення загальної потужності постійно підвищували споживання електроенергії. Це викликало занепокоєння екозахисників та урядів деяких держав. Влада почала вводити податки та інші обмеження щодо майнінгу.

Через критику та високі обчислювальні витрати деякі блокчейн-мережі почали використовувати механізм консенсусу Proof-of-Stake (PoS), а вже наявні — переходити на нього з Proof-of-Work (PoW). Необхідність у майнінгу відпала, оскільки при використанні Proof-of-Stake ймовірність формування учасником (валідатором) чергового блоку в блокчейні пропорційне частці криптовалюти, якою він володіє і готовий «закласти» як гарантію. Найбільш значущим для індустрії був перехід Ethereum на PoS (The Merge) у вересні 2022 року.

Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 11
Як змінювалася ціна біткоїна за останні роки, в тому числі до і після кожного халвінгу. Фото: coinledger.io

Тож, чи зник майнінг?

Майнінг (особливо індивідуальний) переживає складні часи через високі витрати на електроенергію, обладнання, високу конкуренцію та швидкий розвиток технологій. Він уже не такий популярний, як раніше, але все ще залишається ключовим процесом для таких мереж, як Bitcoin.

Також майнінг все ще може бути вигідним для тих, хто має доступ до дешевої електроенергії та здатен підтримувати роботу великих ферм. Але це далеко не все.

З’явилися майнінг-пули: групи майнерів, що об’єднали свої ресурси для більш ефективного видобутку криптовалюти. Коли один з учасників видобуває блок, нагорода розподіляється між усіма майнерами.

При виборі пулу важливо враховувати його розмір, репутацію, систему оплати та можливі комісії. Існує два основних способи отримання винагороди в пулах:

  1. Пропорційний майнінг. Учасник отримує стільки, скільки намайнив. Цей спосіб вигідний, коли ціна на біткоїн росте.
  2. Оплата за частку. Учасник отримує фіксовану суму незалежно від того, скільки намайнив. Це більш вигідно, коли ціна на біткоїн падає.

Що одна опція — віртуальний або хмарний майнінг. Це спосіб заробітку криптовалюти шляхом оренди обчислювальних потужностей, що не потребує наявності власного обладнання для майнінгу. Учасник лише оплачує суму, вказану у контракті, і отримуєте свою частку прибутку від майнінгу.

Крім того, індивідуальні майнери все ще можуть мати зиск з деяких проєктів. Ось кілька найпопулярніших:

  • Litecoin (LTC)
  • Zcash (ZEC)
  • Ethereum Classic (ETC)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Filecoin (FIL)
  • Ravencoin (RVN)
Майнінг 2.0: чи залишилось для нього місце у 2024 році? - Фото 12
Джерело матеріала
loader
loader