Іран веде переговори про відправку сучасних російських ракет єменським хуситам — Reuters
Іран веде переговори про відправку сучасних російських ракет єменським хуситам — Reuters

Іран веде переговори про відправку сучасних російських ракет єменським хуситам — Reuters

Іран веде переговори про відправку сучасних російських ракет єменським хуситам — Reuters

Хусити можуть отримати ракети "Онікс".

Іран є посередником у поточних таємних переговорах між Росією та єменськими повстанцями-хуситами щодо передачі останнім протикорабельних ракет, повідомляє Reuters із посиланням на західні та регіональні джерела.

Сім джерел повідомили, що Росія ще не вирішила передати ракети «Яхонт», також відомі як П-800 «Онікс», які, за словами експертів, дозволять групі бойовиків точніше вражати комерційні судна в Червоному морі та посилять загрозу США та Європі і військовим кораблям, які їх захищають.

У липні The Wall Street Journal повідомляла, що така можливість розглядається, проте не повідомляла про роль Ірану як посередника.

Двоє обізнаних із переговорами місцевих чиновників сказали, що хусити та росіяни зустрічалися в Тегерані принаймні двічі цього року і що переговори стосовно надання десятків ракет із радіусом дії близько 300 км тривають, а подальші зустрічі в Тегерані очікуються упродовж наступних тижнів.

Раніше Росія постачала ракету «Яхонт» підтримуваній Іраном Хезболлі.

Одне з джерел повідомило, що переговори почалися за президента Ірану Ебрагіма Раїсі, який загинув у травневій аварії гелікоптера.

«Росія веде переговори з хуситами про передачу надзвукових протикорабельних ракет "Яхонт",  Іранці виступають посередниками в переговорах», – заявило джерело у західній розвідці.

Офіційний спікер єменських хуситів сказав, що не чув про подібні переговори.

Представник Міністерства оборони США заявив, що будь-які спроби зміцнити можливості хуситів «підірвуть спільний міжнародний інтерес до глобальної свободи судноплавства та стабільності в Червоному морі та на Близькому Сході».

Росія та Іран розвивають тісніші військові зв'язки на тлі війни Росії в Україні. Раніше цього місяця США заявили, що Тегеран нібито передав балістичні ракети Москві для використання проти України.

Однією з причин, чому  Москва озброює хуситів, за словами трьох джерел, є ймовірність того, що західні держави можуть вирішити дати Україні дозвіл на використання їхньої зброї для ударів вглиб по території Росії.

Високопоставлений американський чиновник припустив, що переговори між Росією і Хуситами «схоже, пов’язані з нашою позицією в Україні і тим, що ми хочемо або не хочемо робити» щодо запитів Києва стосовно зняття обмежень на використання ракет великої дальності, що постачаються США, для ураження цілей у глибині Росії.

У червні президент Росії Владімір Путін попередив, що Москва може надіслати передову зброю великої дальності – подібну до тієї, яку Сполучені Штати та їхні союзники надають Україні – супротивникам Заходу по всьому світу.

«Яхонт» вважається однією з найдосконаліших у світі протикорабельних ракет, призначених для ковзання поверхнею моря, щоб уникнути виявлення на швидкості, яка вдвічі перевищує швидкість звуку, що ускладнює її перехоплення.

Фабіан Хінц, експерт з балістичних ракет Міжнародного інституту стратегічних досліджень, заявив, що передача Росією ракет «Яхонт» хуситам «змінить правила гри» для регіональної безпеки.

«П-800 "Онікс" є набагато потужнішою системою, ніж протикорабельні балістичні та крилаті ракети, які використовували хусити досі», — сказав Гінц.

Повстанці зможуть використати їх проти американських, британських та інших військових кораблів, якізахищають комерційні судна в Червоному морі від атак хусітських безпілотників і ракет, а також у якості  наземної зброї.

Джерело матеріала
loader