Зеленський у Вашингтоні домовлятиметься про гарантії безпеки, аби убезпечитись від перемоги Трампа – Times
Зеленський у Вашингтоні домовлятиметься про гарантії безпеки, аби убезпечитись від перемоги Трампа – Times

Зеленський у Вашингтоні домовлятиметься про гарантії безпеки, аби убезпечитись від перемоги Трампа – Times

Зеленський у Вашингтоні домовлятиметься про гарантії безпеки, аби убезпечитись від перемоги Трампа – Times

Аналітики кажуть, що Україна не зможе перемогти під час наступу, тому потрібно довести Росію до кризового стану.

План завершення війни в Україні президента Володимира Зеленськогомає чотири ключові пункти. Насамперед він проситиме західних партнерів про гарантії безпеки на кшталт пакту про взаємну оборону в рамках членства в НАТО, що підкреслює, що Україну не прийняли до НАТО, зокрема, через розбіжності між союзниками, пише видання The Times.

Другий пункт передбачає продовження вторгнення України в Курську область Росії, щоб забезпечити територіальну «розмінну монету». Третім пунктом є прохання про надання «конкретного озброєння», і четвертим – міжнародна фінансова допомога для зруйнованої економіки України.

Раніше Зеленський неодноразово говорив, що не буде розкривати всі деталі плану до зустрічі з Байденом у Білому домі, додавши, що згодом  представить свій план двом кандидатам у президенти - Трампу і Камалі Гарріс.

Водночас The Times пише, що заклики Зеленського до гарантій безпеки зумовлені страхом можливого примусу України до невигідної мирної угоди з боку майбутньої адміністрації Трампа в разі його перемоги на виборах.

«Зеленський хоче «підтвердити» американську підтримку України після того, як Дональд Трамп  та його віце-президент Джей-Ді Венс заявили, що конфлікт можна вирішити, запропонувавши територіальні поступки Росії», - пише видання.

Водночас один із західних дипломатів зазначив журналістам, що президентські вибори у США мають значення не лише для України, а й для Росії.

«Для Путіна їхній результат буде найбільш важливим елементом у його власних розрахунках. Якщо росіяни дійдуть висновку, що у Вашингтоні є уряд, який налаштований продовжувати підтримувати Україну, це, безумовно, змінить їхнє ставлення до можливих переговорів. Але якщо у них буде відчуття, що це Дональд Трамп, який, можливо, пропонує їм дешевий вихід, то це кінець», - сказав він.

Видання додає, що Байден навряд чи публічно заявить про дозвіл на удари вглибину Росії. Однак Москва уже перемістила багато своїх літаків і ракетних систем за межі досяжності ракет дальнього радіусу дії, тому  навіть якщо дозвіл на удари буде надано, то малоймовірно, що цей крок уже змінить хід конфлікту.

The Times  цитує військових аналітиків і дипломатів, які сходяться на думці, що Україна не має перспективи витіснити росіян з окупованої території на сході країни в короткостроковій або середньостроковій перспективі. Тому  найбільш реалістичною метою є утримання України в боротьбі доти, доки Росію не вдасться примусити до переговорів. Один з дипломатів НАТО визнав, що будь-які переговори будуть «дуже, дуже, дуже складними і болючими для України».

«Зрозуміло, що українці не зможуть вигнати росіян зі своєї країни. Але заморозити конфлікт на нинішній лінії фронту, як запропонував Венс, і змусити Україну залишатися позаблоковою «було б катастрофічним результатом. Це точно не може бути основою переговорів», - сказав один із дипломатів.

Джерело матеріала
loader
loader