Зеленський назвав мотиви операції ЗСУ у Курській області
Зеленський назвав мотиви операції ЗСУ у Курській області

Зеленський назвав мотиви операції ЗСУ у Курській області

Зеленський назвав мотиви операції ЗСУ у Курській області

За словами Зеленського, зокрема операція сповільнила наступ росіян у Донецькій області.

Президент Володимир Зеленський заявив, що хоча оцінювати успіх Курської операції Сил оборони України ще передчасно, певні результати вже помітні. Зокрема вона «має кілька важливих мотивів», серед яких підняття бойового духу військових та демонстрація власної сили світу.

Про це він розповів в інтерв'ю для The New Yorker.

Найперше, за словами глави держави, Україна прагне показати, що здатна перейти в наступ, а також продемонструвати партнерам, чого може досягти за умов отримання належних ресурсів. Проте на карту поставлено більше, ніж просто воєнні цілі.

«Уявіть, що ви ведете важку війну, не отримуєте достатньої допомоги, і водночас намагаєтеся підтримувати бойовий дух. На сході ініціатива у росіян – вони захопили частину Харківської області та готуються атакувати Суми. Ви повинні щось зробити, щось більше, ніж просто нескінченно звертатися до партнерів за підтримкою. Який у вас вибір? Мовчки розвести руками чи спробувати зробити сміливий крок?» – пояснив президент.

Говорячи про результати операції, Зеленський підкреслив, що поки важко сказати, чи увійде вона в історію як успішна або провальна. Проте він запевнив, що основний фокус зараз – на поточній ситуації, а не на майбутніх історичних оцінках.

«Ми можемо стверджувати, що операція вже показала певні результати. Вона сповільнила дії росіян і змусила їх перекинути близько 40 тисяч солдатів із лінії фронту в Україні до Курської області. Наші бійці на сході вже відзначають, що частота атак на їхні позиції зменшилась», – додав Зеленський.

Президент також підкреслив, що не варто сприймати Курську операцію як кінець війни або «крах Путіна». Водночас вона стала важливим сигналом для міжнародної спільноти, особливо для партнерів України та країн Глобального Півдня.

«Ця операція показала нашим партнерам, на що ми здатні. Ми також довели Глобальному Півдню, що твердження Путіна про повний контроль ситуації не відповідають дійсності. Крім того, ми показали росіянам важливу правду», — зазначив Зеленський.

Водночас, на думку президента, більшість росіян відмовляються бачити реальність. Однак є й ті, хто не може не помітити, що Путін не поспішає захищати власну територію, а натомість зосереджується на продовженні війни в Україні.

Нагадаємо, Зеленський назвав операцію в Курській області частиною другого пункту плану перемоги України у війні з Росією.

Джерело матеріала
loader
loader