Військовий квиток: як правильно зберігати і що загрожує військовозобов'язаним за втрату
Військовий квиток: як правильно зберігати і що загрожує військовозобов'язаним за втрату

Військовий квиток: як правильно зберігати і що загрожує військовозобов'язаним за втрату

Заміна військового квитка в Україні регламентується "Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського та старшинського складу". Документ чітко визначає правила поводження з цим документом.

Про це розповіли у Донецькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Зазначається, що власники військових квитків несуть персональну відповідальність за їх збереження та актуальність внесеної інформації. Повторна видача документа можлива у кількох випадках:

  • якщо квиток став непридатним для подальшого використання,
  • був знищений під час стихійного лиха,
  • документ втрачено або викрадено,
  • у разі зміни персональних даних власника.

Військовий квиток
Військовий квиток
advokatpost.com https://advokatpost.com

Процедура отримання нового військового квитка починається з подання особистого рапорту чи заяви керівнику відповідного ТЦК та СП. Виняток становлять лише співробітники Служби безпеки та Служби зовнішньої розвідки, для яких діє особливий порядок.

У разі втрати документа, чинний військовослужбовець зобов'язаний негайно доповісти про це безпосередньому командиру. Військовозобов'язані та резервісти мають звернутися до начальника ТЦК та СП за місцем реєстрації. В обох випадках необхідно докладно пояснити обставини втрати квитка.

Для отримання нового документа через зміну прізвища, імені або по-батькові достатньо пред'явити новий паспорт громадянина України. Однак у разі втрати квитка процедура ускладнюється – призначається службове розслідування. Після його завершення необхідно подати комплект документів:

  • заяву або рапорт з поясненням обставин втрати,
  • паспорт,
  • фотографію розміром 3х4 см без куточка,
  • пошкоджений документ або його залишки (якщо вони є),
  • витяг із наказу про результати службового розслідування.

Військовий квиток в Україні / Фото: shutterstock.com
Військовий квиток в Україні / Фото: shutterstock.com

Законодавство України передбачає адміністративну відповідальність за умисне пошкодження або недбале зберігання військового квитка, що спричинило його втрату. Згідно зі статтею 211 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф за таке порушення становить від 510 до 850 гривень. У разі повторного правопорушення протягом року або його скоєння у особливий період сума штрафу зростає і може сягати від 850 до 1700 гривень.

Військовий квиток: як правильно зберігати і що загрожує військовозобов'язаним за втрату - Фото 3

Додамо, що раніше юрист пояснила, чи потрібен паперовий військовий квиток за наявності електронного в "Резерві+" або "Дія".

Джерело матеріала
loader