В «Укренерго» хочуть суттєво збільшити тариф на передачу електроенергії
В «Укренерго» хочуть суттєво збільшити тариф на передачу електроенергії

В «Укренерго» хочуть суттєво збільшити тариф на передачу електроенергії

В «Укренерго» хочуть суттєво збільшити тариф на передачу електроенергії

Тариф планують змінити з початку нового року.

Національна енергетична компанія  «Укренерго» пропонує збільшити тариф на передачу електроенергії на 2025 рік на 48% - до 783,71 грн/МВт-год. Тариф на передачу для «зеленої» металургії пропонують встановити на рівні 441,05 грн/МВт-год, повідомляє видання ExPro Electricity Weekly, посилаючись на проєкт документу.

За розрахунками системного оператора, майже половину витрат займатиме виконання спеціальних обов'язків – 33,6 млрд грн з 77,1 млрд грн. Найбільше, 26 млрд грн, це витрати, пов'язані з виконанням спеціальних обов'язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, крім приватних домогосподарств.

Витрати, пов’язані з купівлею електричної енергії з метою компенсації технологічних витрат електричної енергії у 2025 році заплановані на рівні 18 349 300 тис. грн.

Очікується, що придбання необхідного обсягу електричної енергії для компенсації технологічних витрат при її передачі у 2025 році відбуватиметься так:

  • 20 % обсягів електричної енергії планують купувати на ринку «на добу наперед»/внутрішньодобовому за ціною – 6 543,07 грн/МВт-год (без ПДВ),
  • 77 % обсягів електричної енергії заплановано придбати за двосторонніми договорами за ціною – 5 888,76 грн/МВт∙год (без ПДВ),
  • 3 % планують закуповувати на балансуючому ринку за ціною РДН+30% відповідно до формули списання/нарахування за небаланси електричної енергії. Прогнозована ціна на 2025 рік становитиме 8 505,99 грн/МВт∙год (без ПДВ).

Тариф на послуги з диспетчерського управління на 2025 р. майде не мінятимуть, він залишиться на рівні 2024 року.

Рішення щодо тарифів затверджуватиме Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг після процедури відкритого обговорення.

Нагадаємо, НКРЕКП попередній раз затверджувала підняття тарифів на передачу електроенергії та диспетчеризацію у листопаді 2023 року. Так,  на 2024 рік тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії  було встановлено на рівні 592,89 грн/МВт-год (без ПДВ).

Джерело матеріала
loader