Тайвань може залишитися без поставок зброї з США — WSJ
Тайвань може залишитися без поставок зброї з США — WSJ

Тайвань може залишитися без поставок зброї з США — WSJ

Тайвань може залишитися без поставок зброї з США — WSJ

На відміну від України чи Ізраїля, острівна географія Тайваню робить поповнення запасів для його армії складнішим завданням.

Триваючі війни в Газі та Україні, в яких беруть участь країни, що користуються підтримкою США, підкреслили обмеженість західної військово-промислової бази. Тому Тайвань стурбований, що йому не вистачить зброї в разі конфлікту з Китаєм. Протягом десятиліть Вашингтон був найважливішим прихильником Тайбея, постачаючи тайванським збройним силам зброю для стримування і захисту від потенційної агресії з боку Пекіна. Китай вважає острів своєю територією і не виключає застосування сили для встановлення контролю над ним, зазначає Джою Ванг, репортер The Wall Street Journal, що базується в Тайбеї.

Американська оборонна промисловість зіткнулася з низкою проблем, серед яких нестача мікросхем, обладнання та кваліфікованих робітників. Ерік Гомес, аналітик з питань оборони з вашингтонського Інституту Катона повідомив, що цього року через проблеми з поставками було затримано доставку озброєння на Тайвань на суму понад 20 мільярдів доларів.

"Сувора правда полягає в тому, що нинішня оборонно-промислова база США не виробляє достатньо і вчасно обладнання для задоволення глобального попиту", — заявила віцепрезидент Тайваню Сьяу Бікхім.

Західні виробники озброєнь наразі зосереджені на постачанні більшої кількості боєприпасів до України, щоб допомогти їй скоротити розрив з Росією.

"Якщо буде блокада і війна триватиме, то врешті-решт у Тайваню закінчиться зброя", — сказав Германтес Лайларі, колишній офіцер ВПС США.

Навіть за нормальних обставин процес передачі озброєнь може зайняти кілька років через тривалі процеси оплати, виробництва і доставки. Очікується, що продаж 66 нових винищувачів F-16 Тайваню, схвалений адміністрацією Трампа у 2019 році, буде завершений не раніше 2026 року.

Занепокоєння Тайваню щодо майбутніх поставок зброї виникло ще до початку війни в Україні у 2022 році. Тому на острові створили нове військове відомство за зразком підрозділу оборонних інновацій Пентагону з метою покращення закупівлі озброєнь та прискорення внутрішнього розвитку передових оборонних технологій.

Раніше журнал The Economist писав, що Тайвань намагається винести уроки з війни в Україні та в Газі. Найголовніший урок, який Ізраїль і Україна можуть дати, — це бути готовим до боротьби.
 

Джерело матеріала
loader
loader