Винне суспільство: у Раді пояснили, коли приймуть закон про демобілізацію і строки служби
Винне суспільство: у Раді пояснили, коли приймуть закон про демобілізацію і строки служби

Винне суспільство: у Раді пояснили, коли приймуть закон про демобілізацію і строки служби

У законопроєкті про демобілізацію, який має підготувати Кабінет Міністрів, навряд чи будуть вказані чіткі терміни служби, пояснив народний депутат Роман Костенко. Він пояснив, що негаразди з цим питанням пов'язані з тим, що ніким замінити людей на фронті.

В Україні не розв'яжуть питання зі строками служби та можливістю демобілізації, поки будуть проблеми з мобілізацією та ухиленням від військової служби. На сьогодні Кабінет Міністрів не підготував для Верховної Ради навіть чорнового тексту законопроєкту, але час ще є. Про проблеми з мобілізацією, демобілізацією та самовільним залишенням частини (СЗЧ) народний депутат Роман Костенко розповів у інтерв'ю медіа NV.

Мобілізація в Україні - Костенко про демобілізацію та СЗЧ див. з 3:40

Костенко відповів на питання журналістки, яка цікавилась законопроєктом про демобілізацію, який у Кабміні обіцяли підготувати до листопада-грудня 2024 року. Він пояснив, що підтримує ідею встановлення чітких термінів служби під час війни, але на сьогодні це неможливо. Причина — негаразди з процесом мобілізації, які посилились останнім часом. Нардеп заявив, що не можливо розв'язати проблему демобілізації, якщо "людей ніким замінити".

"Відповідальність суспільства і всіх тих, хто зараз ухиляється від військової служби, у тому, що у нас немає чітких термінів служби", — заявив політик.

У інтерв'ю також пролунало, що нардепи зустрічались з представниками Генштабу та Кабміну, які ще раз повторили, що строки служби та демобілізація будуть залежати від темпів призову. Орієнтовний час, коли очікується законопроєкт — середина осені. При цьому Костенко не прогнозує, що встановлять певну кількість місяців служби. На його думку, пропишуть механізм демобілізації, наприклад, після указу президента або в інший спосіб.

"Дивлячись на темпи мобілізації, на те, як одні захищають, а одні намагаються не піти в армію, то навряд чи зараз є можливість встановити якісь конкретні терміни. Тому я говорю реальні речі, як воно є", — підсумував Костенко.

Зазначимо, у липні ветеран АТО та ексбоєць батальйону "Айдар" Євген Дикий підтвердив, що можливість демобілізації — "критично важливе", особливо, під час війни. З його слів, військові повинні знати, що потрапивши в армію, вони "не отримали квиток в один кінець". Дикий пояснив, що, ймовірно, темпи набору до Сил оборони не досягнуть темпу, необхідного для спокійного процесу демобілізації. Однак бійців турбує, щоб були чіткі терміни і щоб не було "кричущої несправедливості."

Нагадуємо, у вересні Фокус розповів про особливості відстрочки від мобілізації для батьків, які утримують трьох і більше неповнолітніх дітей. Тим часом нардеп Олександр Федієнко повідомив, що Кабмін видасть наказ про захист від призову військовозобов'язаних від 18 до 25 років.

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader