Мамонтів вбила звичайна алергія - несподіване відкриття вчених
Мамонтів вбила звичайна алергія - несподіване відкриття вчених

Мамонтів вбила звичайна алергія - несподіване відкриття вчених

Нові дослідження вчених вказують на несподівану причину вимирання мамонтів — алергічні реакції на пилок, що масово з’явився після завершення останнього льодовикового періоду. Підвищення температури сприяло розквіту рослинності, яка вперше в житті цих велетнів спричинила справжній пилковий бум.

Дослідники припускають, що сінна лихоманка у мамонтів могла серйозно ускладнити їхнє життя. Зокрема, хоботи цих доісторичних тварин, забиті слизом через алергічні реакції, перешкоджали їм у важливих життєвих процесах, таких як пошук їжі та орієнтація в просторі під час міграцій. Найбільший удар припав на їхню здатність відчувати запахи, що критично важливо для спарювання.

ДНК мамонта
ДНК мамонта

Цей алергічний ефект також міг ускладнити уникнення хижаків та пошук партнерів для розмноження, що посилювало природний відбір. Окрім того, втрата нюху підривала здатність мамонтів шукати безпечні місця для міграцій або уникати небезпек.

Дослідники базують свої висновки на аналізі заморожених тканин мамонтів та інших доісторичних тварин, таких як печерні леви та шерстисті носороги. Вчені знайшли білки і фрагменти імуноглобуліну, які свідчать про реакцію організму на пилок. Ці висновки підтверджують припущення про те, що алергія стала ще одним важливим фактором у зникненні мамонтів.

Хоча алергія, на думку дослідників, відіграла значну роль, вона не виключає інші відомі причини вимирання — надмірне полювання людиною, хвороби, інбридинг і зміну середовища проживання. Проте алергічний фактор додає новий вимір до загальної картини того, як відбувалося зникнення одного з найвеличніших видів на планеті.

Раніше ми розповідали, що "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка

Також, зрада партнера може викликати хвороби тіла: вчені зробили сенсаційне відкриття



Джерело матеріала
loader