Стаціонарний догляд для ВПО: хто і як може його отримати
Стаціонарний догляд для ВПО: хто і як може його отримати

Стаціонарний догляд для ВПО: хто і як може його отримати

Стаціонарний догляд для ВПО: хто і як може його отримати

У серпні набрала чинності відповідна постанова Кабміну.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами.

8 серпня набрала чинності постанова Кабміну від 06 серпня 2024 р. №888, якою запроваджується експериментальний проєкт з організації надання внутрішньо переміщеним особам похилого віку, особам з інвалідністю соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною». Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто та як може її отримати.

Хто може отримати допомогу

Дієздатні внутрішньо переміщені особи похилого віку, особи з інвалідністю:

  • які залишили або покинули своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру;
  • в яких внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією, житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання) та інформацію про яке внесено до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією.

Хто може надавати таку послугу

Юридичні особи та ФОП, включені до розділу «Надавачі соціальних послуг» Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, які надають соціальні послуги стаціонарного догляду/підтриманого проживання і які:

  • отримали висновок Нацсоцслужби про відповідність умовам, необхідним для надання цієї послуги;
  • подали заяву до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю заяву про участь в експериментальному проєкті.

Як отримати послугу

Особа, яка потребує надання соціальних послуг, подає уповноваженому органу за своїм задекларованим/зареєстрованим місцем проживання або за місцем свого звернення незалежно від задекларованого/зареєстрованого місця проживання заяву про потребу в догляді.

Якщо така людина за станом здоров’я не може самостійно подати заяву, її приймає відповідальна особа за місцем проживання (перебування) особи.

 Уповноважений орган протягом п’яти робочих днів з дати отримання заяви перевіряє інформацію про чисельність осіб, які можуть отримати бюджетні кошти для організації надання соціальних послуг та з'ясовує ступінь індивідуальних потреб особи.

Якщо за результатами визначення ступеня індивідуальних потреб особа потребує надання соціальних послуг, відповідальна особа надає їй перелік та допомагає обрати надавача соціальних послуг.

 Уповноважений орган не пізніше ніж протягом двох робочих днів надсилає копію рішення та висновку особі, яка потребує надання соціальних послуг, та обраному нею надавачу соціальних послуг для інформування про потребу в організації надання соціальних послуг та

 Отримувач послуги відкриває рахунок зі спеціальним режимом використання, на який щомісяця надходять бюджетні кошти та оплачує послуги з догляду протягом 10 робочих днів з дня зарахування бюджетних коштів на його поточний рахунок.

На період забезпечення отримувачів соціальних послуг соціальною послугою стаціонарного догляду виплата допомоги на проживання ВПО не проводиться.

Нагадаємо, чи можна оформити допомогу ВПО тільки на дітей, якщо дорослі члени сім'ї не відповідають критеріям, встановленим для продовження виплат.

Джерело матеріала
loader
loader