Напередодні занурення на борту батискафу "Титан" знайшли поломку, - колишній співробітник OceanGate
Напередодні занурення на борту батискафу "Титан" знайшли поломку, - колишній співробітник OceanGate

Напередодні занурення на борту батискафу "Титан" знайшли поломку, - колишній співробітник OceanGate

Колишній головний науковий консультант компанії OceanGate, яка організувала трагічну експедицію до Титаніка, заявив, що за кілька днів до занурення на борту підводного апарату Титан сталася поломка. Про це повідомив ексспівробітник компанії Стівен Росс під час слухань, повідомляє CNN.

За словами Росса, за шість днів до катастрофи під час одного із занурень на "Титані" стався технічний збій. Несправність призвела до того, що всі п'ятеро членів екіпажу були змушені перебувати в задній частині субмарини щонайменше годину. Збій був пов'язаний з баластною системою, що відповідає за плавучість підводного човна. В результаті платформа субмарини нахилилася на 45 градусів, і її задня частина виявилася нагорі.

- Пілот врізався в задню перегородку, решта пасажирів перекинулася, я опинився на задній перегородці, один пасажир висів униз головою, двоє інших встигли схопитися за носову торцеву кришку, - заявив Росс.

Ексспівробітник компанії зазначив, що занурення тоді довелося закінчити передчасно. Пізніше "Титан" полагодили, але для цього знадобилося чимало часу. Водночас чоловік не знає, чи судно пройшло повторну перевірку після ремонтних робіт.

Перед трагічною місією підводний човен "Титан", як повідомляли Стівену Россу, зачепився за якусь перешкоду під час нічного буксирування. Команда OceanGate припустила, що причиною став занедбаний рибальський інвентар. Проте Стівен Росс вважав це пояснення "непереконливим" і не має інформації про те, чи були пошкодження у підводного човна після цього інциденту. Також він заявив, що підводний апарат не проходив перевірку Береговою охороною США у 2021, 2022 чи 2023 роках. Це означає, що "Титан" не був підданий обов'язковій перевірці третьою стороною, що раніше також згадувалося.

  • 18 червня 2023 року батискаф "Титан" вийшов з порту Ньюфаундленду, прямуючи до місця "Титаніка", що затонув. Через дві години після занурення у воду зв'язок з човном було втрачено. На борту перебувало 5 людей, усі вони вважаються загиблими.
  • 17 вересня на слуханнях Берегової охорони США вперше представили зображення хвостової частини підводного човна "Титан", який затонув в Атлантичному океані в червні 2023 року під час туристичної експедиції до "Титаніка".
Джерело матеріала
loader