Найкращі фільми 1994: що ми дивилися 30 років тому
Найкращі фільми 1994: що ми дивилися 30 років тому

Найкращі фільми 1994: що ми дивилися 30 років тому

Сьогодні ми продовжуємо цикл ретроспективних статей про видатні фільми минулих років та, після легендарного 1999-го і досить потужного 2004-го, занурюємося у минуле ще глибше та аналізуємо, чим був примітний не менш цікавий 1994 кінорік. Так, з’явилося чимало якісних повнометражок, про які сьогодні згадуєш з теплотою. Особливе місце в індустрії займала вайнштейнівська Miramax — з-під її крила вийшли такі незалежні хіти, як «Клерки», «Кримінальне чтиво» та «Ворон». Стартували культові «Друзі». Загалом, нудьгувати не доводилось. Тож вмощуйтеся зручніше і нумо ностальгувати разом.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Найкращі фільми 1994: що ми дивилися 30 років тому - Фото 1

Картини розташовані не за рейтингом, а за датою виходу в американському чи світовому прокаті. Як завжди, у коментарях додавайте власні варіанти, які, на вашу думку, були незаслужено проігноровані у статті. 

Зміст

  • 1 «Ворон» / The Crow
  • 2 «Швидкість» / Speed
  • 3 «Король Лев» / The Lion King
  • 4 «Форрест Ґамп» / Forrest Gump
  • 5 «Правдива брехня» / True Lies
  • 6 «Маска» / The Mask
  • 7 «Леон» / Léon 
  • 8 «Втеча з Шоушенка» / The Shawshank Redemption
  • 9 «Кримінальне чтиво» / Pulp Fiction
  • 10 «Клерки» / Clerks

«Ворон» / The Crow

Дата випуску: 10 травня 1994
Рейтинг IMDb: 7,5
Де подивитися: MEGOGO

На противагу сучасній супергероїці екранізація однойменного комікса Джеймса О’Барра була невиправно похмурою та песимістичною. «Ворон» Алекса Прояса назавжди закарбується у нашій пам’яті як трагедія на знімальному майданчику, яка забрала життя Брендона Лі. Та разом з тим це надзвичайно стильна готична казка для дорослих, підкріплена зловісним образом головного героя та меланхолійним звучанням легендарних The Cure.

Очевидно, що культовий статус ця далеко не ідеальна стрічка зі скромним бюджетом здобула не в останню чергу через смерть Брендона Лі. Але вона автентична щодо першоджерела і буквально заворожує своєю темною атмосферністю. До її рівня не зміг наблизитися жоден з трьох сиквелів. Та просто порівняйте цей фільм з тим сміттям, яке вони нарекли перезавантаженням, або, як відзначив Алекс Прояс — «цинічною викачкою грошей», яку ми мали «задоволення» побачити у серпні.

«Швидкість» / Speed

Дата випуску: 7 червня 1994
Рейтинг IMDb: 7,3
Де подивитися: MEGOGO

Повнометражний дебют нідерландського постановника Яна де Бонта виявився справжнім хітом, заробивши у прокаті вдесятеро більше свого бюджету приблизно у $30-35 млн. І навіть у високолобих кінокритиків, котрі не часто шанують жанр бойовика, не було жодних приводів, щоб знайти лазівки для дорікань. Навпаки, преса у фільму була надзвичайно позитивною: наприклад, Роджер Еберт дав йому максимально високу оцінку.

І усі ці захоплені відгуки були справді заслуженими, адже «Швидкість» стала яскравим прикладом захопливого адреналінового екшену, який не дозволяє ні на хвилину віддихатися ані героям, ані глядачу. Окремої згадки заслуговує акторський склад — Денніс Гоппер видав еталонний перформанс злісного поганця, а хімію між Кіану Рівзом та Сандрою Буллок міг не помітити тільки сліпий.

З цим фактором пов’язана цікава історія — через 25 років після виходу стрічки акторка зізналася, що мала романтичні почуття до свого партнера на знімальному майданчику. Відбулося це в етері ток-шоу Елен Дедженерес. А трохи згодом у тій самій студії вже сам Рівз розповів, що теж відчував закоханість до Сандри. Та ніхто з них так і не наважився зробити перший крок. Шкода, була б дуже красива пара.

Через три роки вийшов сиквел з підзаголовком «Контроль над круїзом», все ще з Сандрою Буллок, але вже без Рівза, однак у пристойному суспільстві про цей кричущий провал згадувати не прийнято.

«Король Лев» / The Lion King

Дата випуску: 15 червня 1994
Рейтинг IMDb: 8,5

Володар премії «Оскар» за найкращий саундтрек від Ганса Циммера та найкращу пісню — «Can You Feel the Love Tonight» Елтона Джона. Володар «Золотого глобуса» у категорії Найкращий фільм (комедія або мюзикл). Найкасовіша стрічка 1994 року. Досі найкасовіший мультфільм, виконаний у традиційній мальованій анімації. Видатна діснеївська класика.

Можна довго перелічувати регалії культового «Короля Лева», та найголовнішим з них, здається, є те, що цей мультфільм ніколи не втомлюєшся передивлюватися знову і знову. І неважливо, чи тобі 5 років, чи 35. Там, де більшість музичних номерів у мультфільмах існують, щоб приховати недоліки сценарію, тутешні співи й танці гармонійно вплетені у якісну, зворушливу драматургію.

У 2019 році студія Disney випустила рімейк у форматі комп’ютерної анімації, який зібрав більше мільярда доларів, а вже у грудні планується до виходу його приквел «Муфаса: Король Лев», що має на меті розповісти історію становлення молодих левів Муфаси і Таки, згодом відомого як Шрам.

«Форрест Ґамп» / Forrest Gump

Дата випуску: 6 липня 1994
Рейтинг IMDb: 8,8
Де подивитися: MEGOGO

Ще один знаковий фільм 94-го з розряду «на усі часи». Сюжет «Фореста Ґампа» заснований на однойменному романі американського письменника Вінстона Ґрума, що був виданий у 1986 році.

Картині Роберта Земекіса притаманні усі риси великого кіно. Загинаємо пальці: шалений успіх у прокаті (стрічка посіла друге місце у списку найкасовіших проєктів року, поступившись лише «Королю Леву»), визнання критиків, 38 нагород різного калібру, у тому числі 6 «Оскарів», зокрема, за найкращий фільм, а також почесне 11 місце у списку топів IMDb. Здається, ще ніколи важливі віхи американської історії другої половини XX століття не були настільки захопливими, причому не тільки для самих американців.

Відомо, що Земекіс, Том Генкс та сценарист Ерік Рот планували сиквел, але після терактів 11 вересня вирішили, що такого роду піднесене кіно буде недоречним на тлі страшної національної трагедії. Втім, возз’єднання цієї файної команди ще має відбутися, причому зовсім скоро — у драмі «Here», котра є кіноадаптацією однойменного графічного роману Річарда Макгуайра та має вийти в український прокат у грудні.

«Правдива брехня» / True Lies

Дата випуску: 12 липня 1994
Рейтинг IMDb: 7,3
Де подивитися: MEGOGO

Після надзвичайно плідної та успішної спільної роботи Арнольда Шварценеггера та Джеймса Кемерона у дилогії «Термінатор», ці двоє продовжили співпрацю, приступивши до роботи над рімейком французького комедійного бойовика «Тотальне стеження» (1991). Тут Арні грає урядового секретного агента, котрий намагається поєднувати шпигунську діяльність з життям примірного сім’янина.

Сьогодні історії, побудовані на такому тропі, з’являються на екранах з вартою заздрості регулярністю (наприклад, ось ця, або ця), і навіть сам Шварц не погребував ще раз увійти у ту саму річку в торішньому «Фубарі». Але проблема цих проєктів у тому, що їх знімав не Джеймс Кемерон. Його «Правдива брехня», попри відверту простоту задуму і жанрову невибагливість, становить першокласну розвагу з дотепним почуттям гумору. Як бачимо, у наші часи навіть така досить скромна амбіція виявляється чимось недосяжним для кіноробів.

Ну і як не згадати у всіх сенсах запальну сцену приват танцю у виконанні Джеймі Лі Кертіс, яка за цю роль відхопила «Золотий глобус», а також появу у фільмі ще зовсім юної Елайзи Душку. Пізніше Джеймс Кемерон планував зайнятися сиквелом, але теракти 11 вересня поставили хрест на цій затії, тому що легковажність і тероризм більше не могли знаходитися поряд.

«Маска» / The Mask

Дата випуску: 28 липня 1994
Рейтинг IMDb: 6,9
Де подивитися: MEGOGO

Якщо у нашому списку знайшлося місце похмурому кінокоміксу, буде несправедливістю не згадати й про веселу кіноадаптацію мальопису. Сюжет «Маски» заснований на однойменній серії коміксів Майка Річардсона від видавництва Dark Horse. Але при перегляді комедії Чака Рассела про якусь супергеройську приналежність думаєш в останню чергу. Стрічка про банківського службовця Стенлі Іпкіса та знайдену ним маску бога Локі чудово працює у заявленому комедійному жанрі, в першу чергу завдяки неабиякому таланту Джима Керрі.

Для останнього 94-й взагалі виявився напрочуд плідним — окрім «Маски» на екранах з’явилися «Ейс Вентура: Розшук домашніх тварин» і «Тупий та ще тупіший», які очікувано не мали успіху у критиків, зате сподобалися глядачам. Тоді ж Керрі закріпив за собою статус зірки комедійного кіно. А ще тут відбувся яскравий дебют молодої Кемерон Діаз, повернення якої на екрани після більш ніж 10-річної перерви очікується вже на початку наступного року у комедійному бойовику «Знову у справі».

«Маска» був критично та комерційно успішним, і сьогодні у це важко повірити, але на той час став однією з найкасовіших екранізацій коміксу (при бюджеті у $23 млн зібрали $351 млн, що на $60 млн менше, ніж у «Бетмена» Тіма Бертона). Стрічка номінувалася на «Оскар» за візуальні ефекти, а Джим Керрі вперше і далеко не востаннє за свою кар’єру отримав номінацію на «Золотий глобус». Недолугий сиквел «Син Маски», вже без головних зірок в обоймі, вийшов у 2005-му та став ганебним провалом.

«Леон» / Léon 

Дата випуску: 14 вересня 1994
Рейтинг IMDb: 8,5

Історія про дивну, але зворушливу дружбу професійного кілера та 12-річної дівчинки на ім’я Матильда справедливо викликала щирий відгук у глядачів. Сьогодні «Леона» безперечно можна назвати одним з найкращих фільмів у плідній сценарній та режисерській кар’єрі Люка Бессона, і в акторській — Жана Рено.

При цьому стрічка була знята у 90-ті, якраз коли Бессон знаходився у своїй найкращій формі та видавав один чудовий фільм за іншим — до «Леона» була «Нікіта», а після — «П’ятий елемент» (на жаль, на «Жанну д’Арк» у 1999-му вже чекав провал). Звісно, велику частку очарування цій історії додали виконавці головних ролей — Жан Рено, Ґері Олдмен та особливо дебютантка Наталі Портман, яка, не дивлячись на юний вік та відсутність досвіду, видала воістину приголомшливий перформанс.

Не так давно сама Портман зізналася, що «фільм має певні, м’яко кажучи, незручні аспекти» (ймовірно, маючи на увазі сексуалізацію героїні та реакцію глядачів, коли, наприклад, в одному з листів від фаната йшлося про фантазію зґвалтувати неповнолітню дівчину). Але хай там як, саме цей проєкт дав старт фантастичній кар’єрі акторки, а різні негативні аспекти не в силах стати на заваді глядачам з усього світу і досі захоплюватися цією картиною.

«Втеча з Шоушенка» / The Shawshank Redemption

Дата випуску: 23 вересня 1994
Рейтинг IMDb: 9,3
Де подивитися: MEGOGO

Починаючи з 2008 року «Втеча з Шоушенка», сюжет якої заснований на повісті Стівена Кінга «Ріта Гейворт і втеча з Шоушенка» (1982), очолює список 250 найкращих фільмів за версією IMDb, обігнавши багаторічного лідера — «Хрещеного батька» Френсіса Форда Копполи. Це говорить про велику любов глядачів до стрічки Френка Дарабонта, яка збереглася й дотепер. Навіть сам Король жахів зізнався, що цей фільм є одним з усього лиш двох його найулюбленіших кіноадаптацій (друга це «Залишся зі мною», про що ми писали в одній зі статей).

Сьогодні у це важко повірити, але у рік свого виходу «Втеча з Шоушенка» провалився у прокаті (що в тому числі було зумовлено високою конкуренцією), але повторний реліз, який відбувся у 1995-му, виправив цю історичну несправедливість. Також стрічка отримала 7 номінацій на «Оскар» та 2 — на «Золотий глобус», щоправда, не перемогла в жодній з них.

«Я не можу уявити собі більшої честі, ніж вважати “Втечу з Шоушенка” частиною кінематографічної спадщини нашої країни» — ось так прокоментував Френк Дарабонт збереження картини у Національному реєстрі фільмів США за «культурну, історичну або естетичну значущість». Надалі постановник ще двічі успішно екранізує твори Кінга — «Зелену милю» у 99-му та «Туман» у 2007-му.

«Кримінальне чтиво» / Pulp Fiction

Дата випуску: 14 жовтня 1994
Рейтинг IMDb: 8,9
Де подивитися: MEGOGO

У 90-ті роки дуже стрімко і впевнено у світ кінематографа увірвався, напевно, найяскравіший адепт постмодерністського кіно сучасності Квентін Тарантіно. Спочатку були нашумілі «Скажені пси», а після них — культове «Кримінальне чтиво», котре тріумфувало на Каннському кінофестивалі, отримавши його головну нагороду. Були й номінації на «Оскар», «Золотий глобус» та інші престижні премії. Були захоплені відгуки кінокритиків і глядацька любов. Було усе, щоб сьогодні ми могли назвати цей фільм шедевром світового кіно.

Не дивлячись на сміховинний за голлівудськими мірками бюджет у $8 млн, творцям вдалося зібрати справді зірковий склад акторів — Джон Траволта, Семюел Л. Джексон, Ума Турман, Вінг Реймс, Брюс Вілліс, Гарві Кейтель, Тім Рот, Крістофер Вокен та інші. Разом вони допомогли втілити воістину видатний, багатогранний сценарій, що становить три пов’язані між собою новели з нелінійною структурою оповідання. І відірвати погляд від цих блискуче розіграних та зафільмованих історій рішуче неможливо.

«Клерки» / Clerks

Дата випуску: 19 жовтня 1994
Рейтинг IMDb: 7,7
Де подивитися: MEGOGO

Якщо ви вважаєте, що беззаперечною квінтесенцією тогочасного незалежного кіно США був Тарантіно, то що скажете про повнометражний дебют Кевіна Сміта? Його експериментальні, чорно-білі і, по суті, безсюжетні «Клерки» обійшлися у крихітні $27,5 тис., які Сміт буквально нашкріб власноруч. Це не завадило стрічці стати культовою класикою і започаткувати цілий кіновсесвіт View Askewniverse ще до усіх цих Марвелів чи MonsterVerse.

Затятий попкультурний гік Сміт, котрий не побоявся назвати власну дочку Гарлі Квінн, наситив свою історію про «пристрасті» у супермаркеті та довкола нього влучними та винахідливими діалогами та міцним, дотепним гумором. Головні герої Данте Гікс та Рендел Ґрейвс могли теревенити про все на світі і ні про що одночасно — від стосунків з дівчатами та прибиральників сперми у порнокабінках до баталій у «Зоряних війнах». Хто б міг подумати, що звичайне життя середньостатистичних нероб та тупцювання за прилавком може бути настільки кумедним.

А вишенькою на торті та візитівкою усього всесвіту стали двоє ледарів і торговців травичкою Джей та Мовчазний Боб — єдині персонажі, що з’являються в усіх фільмах View Askewniverse.

Також звертаємо увагу на такі фільми 1994 року:

  • «Інтерв’ю з вампіром: Хроніка життя вампіра» (готичний горор, реж. Ніл Джордан);
  • «Легенди осені» (вестерн, драма, реж. Едвард Цвік);
  • «Зоряна брама» (наукова фантастика, пригоди, реж. Роланд Еммеріх);
  • «Тінь» (супергеройський екшн, нуарний трилер, реж. Рассел Малкехі);
  • «Ед Вуд» (біографічна драма, реж. Тім Бертон);
  • «Меверік» (комедійний вестерн, реж. Річард Доннер);
  • «Чунцінський експрес» (романтична комедійна драма, реж. Вонг Карвай);
  • «Підручний Гадаскера» (ексцентрична комедія, реж. Ітан та Джоел Коени);
  • «Телевікторина» (історична детективна драма, реж. Роберт Редфорд);
  • «Кулі над Бродвеєм» (чорна комедія, реж. Вуді Аллен).
Теги за темою
Кіно
Джерело матеріала
loader
loader