Виключені з військового обліку: чи можуть вони виїхати за кордон
Виключені з військового обліку: чи можуть вони виїхати за кордон

Виключені з військового обліку: чи можуть вони виїхати за кордон

Виключені з військового обліку: чи можуть вони виїхати за кордон

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. Окремі категорії осіб можуть бути виключені з військового обліку.

Адвокат Олексій Панасенко розповів, чи можуть вони виїхати з країни.

Він зазначив, що відповідно до чинного законодавства, виключення з військового обліку можливе в наступних випадках:

  • особа оформила інвалідність у порядку, встановленому чинним законодавством;
  • особа, яка відповідно до рішення ВЛК була визнана непридатною до військової служби (має бути відмітка про виключення з військового обліку).

«Однак, є певні винятки. Відмітка «знятий з військового обліку» не являється підтвердженням ні інвалідності, ні непридатності до військової служби. Якщо особа являється обмежено придатною у військовий час, перетинати кордон — заборонено. Отже, виключення з військового обліку — це свідчення того, що особа більше не входить до категорії «резервіст» або «військовозобов'язаний». В окремих випадках з військового обліку знімають призовників та допризовників. Це можливо за умови, якщо через певні обставини особа не може бути військовозобов'язаним», – пояснив він.

Виключенню з військового обліку підлягають наступні категорії чоловіків:

  • призвані/прийняті на військову службу;
  • засудженні за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів;
  • непридатні за станом здоров'я до військової служби;
  • особи, які відмовились від громадянства України та покинули межі держави.

Які є обмеження щодо виїзду за кордон виключених з військового обліку

Якщо особа виїжджає за кордон більш ніж на 3 місяці, передбачена процедура зняття з військового обліку. Для цього потрібно звернутись до представників ТЦК та СП за місцем проживання.

Наступний етап — постановка на облік у консульстві. Важливо: вказана категорія осіб залишається в категорії військовозобов'язаних. Особливості виїзду за межі України в умовах воєнного стану регулюють окремі закони та законодавчі акти, зокрема, Закон №57.

Отже, під час дії воєнного стану виключені з військового обліку мають право на безперешкодний перетин державного кордону. Головна умова — наявність документального підтвердження та відповідної позначки в облікових документах. Однак, додатково законодавцем вказується наступне: право на перетин кордону має лише одна категорія осіб, виключених з військового обліку, а саме виключені через непридатність до несення військової служби (такий статус підтверджується рішенням ВЛК). Мова йде про ряд медичних показань. Такі особи можуть безперешкодно перетинати державний кордон.

Окрім цього, виключеними з військового обліку являються особи, які не являються військовозобов'язаними через досягнення граничного віку для мобілізації — 60 років.

Нагадаємо, чи може отримати відстрочку чоловік, який не перебуває на військовому обліку.

Джерело матеріала
loader
loader