Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з боротьби з безпілотниками
Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з боротьби з безпілотниками

Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з боротьби з безпілотниками

Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з боротьби з безпілотниками

Участь України у цих навчаннях є частиною дорожньої карти співробітництва Україна-НАТО

Завтра, 20 вересня, у Нідерландах завершуються навчання НАТО з протидії безпілотним літальним апаратам, які тривали 10 днів.

Понад 450 учасників із 19 країн НАТО і трьох країн-партнерів зібралися в Нідерландах, щоб перевірити здатність комерційно доступних систем протидії безпілотним літальним апаратам працювати безперебійно. Україна вперше взяла участь у цьому заході, поряд із представниками приватного сектору та дослідницької спільноти.

Про це повідомляється на сайті Північноатлантичного Альянсу.

Під час щорічних навчань НАТО з технічної сумісності (TIE) понад 60 систем і технологій протидії безпілотним літальним апаратам (БПЛА), як-от сенсори, системи «безпілотник на безпілотнику», глушники та кіберперехоплювачі, було протестовано в реальному часі.

Перша активна участь України в навчаннях є частиною дорожньої карти інноваційного співробітництва НАТО-Україна, схваленої лідерами союзників та України на саміті у Вашингтоні. Такі навчання, як C-UAS TIE, надають унікальну можливість спільно розв'язати нагальні проблеми, як-от автономність та оперативна сумісність безпілотників, а також вивчити досвід України в боротьбі з малими безпілотниками на полі бою.

Інтеграція технологій боротьби з безпілотниками в інтегровану протиповітряну і протиракетну оборону НАТО (IAMD) важлива для посилення стримування і оборонного потенціалу Альянсу. На саміті у Вашингтоні 2024 року союзники здійснили кроки щодо подальшого підвищення готовності, оперативності та інтеграції IAMD НАТО, а також погодилися підтримати розробку та впровадження інтегрованої архітектури протиповітряної та протиракетної оборони для України.

Нагадаємо, Україна розробляє безпілотники зі штучним інтелектом, які Росії буде складніше збивати. Прагнення створити систему наведення на ціль на основі розпізнавання зображень, яка може автономно шукати і вражати цілі, підтримується більш ніж 200 мільйонами фунтів стерлінгів західного фінансування від очолюваної Великою Британією коаліції з розробки дронів. Катерина Чорногоренко, заступник міністра оборони України, заявила, що ця система зробить ударні безпілотники менш уразливими до російських систем глушіння і дасть змогу пілотам керувати ними далі лінії фронту.

Джерело матеріала
loader
loader