Апеляція ВАКС дозволила провести спецрозслідування щодо ексдепутата Грановського
Апеляція ВАКС дозволила провести спецрозслідування щодо ексдепутата Грановського

Апеляція ВАКС дозволила провести спецрозслідування щодо ексдепутата Грановського

Апеляція ВАКС дозволила провести спецрозслідування щодо ексдепутата Грановського

Йдеться про відому оборудку із махінаціями на ОПЗ.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України  надала дозвіл на проведення  спецрозслідування стосовно колишнього народного депутата Олександра Грановського, який є підозрюваним в організації злочинної схеми зловживань на АТ «Одеський припортовий завод», яка завдала збитків на у сумі 93,3 млн гривень, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«Апеляційна палата ВАКС підтримала позицію прокурора САП та надала дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно народного депутата України VIII скликання, якого слідство вважає організатором злочинної схеми. … Це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті», - заявили у САП.

Нагадаємо, у лютому 2024 року перша інстанція ВАКС відмовила у спецрозслідуванні щодо Грановського.

У грудні 2022 року суд заочно арештував колишнього депутата від БПП Олександра Грановського. Тоді була встановлена обґрунтованість підозри колишньому народному обранцеві і наявність кількох ризиків під час слідства.

Зазначимо, що Грановський виїхав з України ще у серпні 2019 року. При цьому у нього є громадянство Ізраїлю.

За даними слідства в березні – грудні 2015 року нардеп спільно з довіреною особою організував схему, відповідно до якої «Одеський припортовий завод» продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами нижчими від ринкових. Згідно з оформленими угодами приватна компанія нібито перепродувала за ринковими цінами продукцію підприємства іноземним компаніям із реального сектору економіки, хоча у дійсності постачання продукції здійснював безпосередньо «Одеський припортовий завод», який через цю оборудку недоотримав прибутків на суму близько 93,3 млн грн.

Одеський припортовий завод був одним із найбільших хімічних підприємством України 99% акцій ОПЗ належить Фонду державного майна України. У вересні 2021 року завод зупиняли через проблеми з постачанням газу і нерентабельність, а на початку квітня 2022 року його законсервували через воєнний стан.

Як ОПЗ фактично загнали у величезні борги за спожитий у попередні періоди газ та довели до банкрутства пояснював Олег Тітамир у статті «Як вигідно продати непотрібне, якщо дійсно хочеться». 

Джерело матеріала
loader
loader