Китай готується до першого запуску в космос нової потужної ракети "Чанчжен-8А"
Китай готується до першого запуску в космос нової потужної ракети "Чанчжен-8А"

Китай готується до першого запуску в космос нової потужної ракети "Чанчжен-8А"

Нова ракета ракета-носій має допомогти Китаю створити на орбіті угруповання з тисяч супутників.

Китай завершив підготовку нещодавно побудованого стартового майданчика до першого запуску в космос нової, поліпшеної ракети-носія "Чанчжен-8А", пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Кілька місяців тому на острові Хайнань Китай завершив будівництво нового стартового майданчика для комерційних запусків у космос ракет-носіїв. Тепер же стало відомо, що на космодромі було проведено випробування першої ракети серії "Чанчжен-8А", які включали інтеграцію зі стартовим майданчиком і заправку паливом. Нова ракета-носій має вперше полетіти в космос приблизно в грудні цього року.

Розробник ракети, Китайський дослідницький інститут ракетної техніки, заявляє, що вона являє собою модифіковану версію наявної ракети "Чанчжен-8". Новий транспортний засіб може нести більше вантажів і має зіграти вирішальну роль у розгортанні на орбіті великих угруповань супутників.

Китай планує розмістити на орбіті кілька угруповань, включно з угрупованням супутників зв'язку G60, що складається з 14 тисяч апаратів.

"Чанчжен-8А" — це одноразова ракета, яка може вивести до 7,7 корисного навантаження на сонячно-синхронну орбіту висотою 700 км. Звичайна ракета "Чанчжен-8" може нести на борту до 4,5 тонн корисного навантаження і за останні 4 роки літала в космос 4 рази. У обох ракет двигуни основної ступені та бічних прискорювачів працюють на рідкому гасі і рідкому кисні.

"Чанчжен-8А" — це одноразова ракета, яка може вивести до 7,7 корисного навантаження на сонячно-синхронну орбіту висотою 700 км.
Фото: CCTV

Ракета "Чанчжен-8А" має більшу потужність завдяки модернізованим двигунам другого ступеня, які працюють на рідкому водні та рідкому кисні. У цієї ракети обтічник корисного навантаження має діаметр 5,2 метра, що дає їй змогу виводити на орбіту більший об'єм вантажів, а отже більше супутників за один запуск.

З огляду на те, що Китай побудував новий стартовий майданчик для комерційних запусків у космос, передбачається, що польоти серії "Чанчжен-8А" будуть регулярними.

Очікується, що запуск нового угруповання супутників G60 стане першим запуском з нового космодрому.

Як уже писав Фокус, астрономи виявили величезну чорну діру, яка вбиває свою галактику. Газ, необхідний для утворення нових зірок, відлітає з далекої галактики зі швидкістю 1000 км/с.

Також Фокус писав про те, що стали відомі нові подробиці того, як і коли Китай планує створювати бази на поверхні Місяцяз центральним "офісом" біля південного полюса супутника Землі.

Теги за темою
Китай Космос ракета
Джерело матеріала
loader
loader